A korrupció börtönbe visz

A korrupció börtönbe visz
Nagyváradra érkezett a Korrupcióellenes Főigazgatóság (DGA) és a Pro Democratia Egyesület által kezdeményezett országos korrupcióellenes kampány.

Románia több nagyvárosa után csüörtökön Nagyváradon a Fő utcán építették fel sátrukat a Belügyminisztérium keretén belül működő Korrupcióellenes Főigazgatóság (DGA) és a Pro Democratia Egyesület képviselői, akik a korrupció visszaszorítása érdekében szerveznek országos tájékoztató jellegű kampányt. Az eredeti terv az volt, hogy valóságos kis labirintust építenek fel a Fő utcán, melyen belépve az érdeklődők a szemük elé táruló pannókról olvashattak volna hasznos információkat a korrupcióról, de a rossz időjárás miatt csak egy sátrat és néhány pannót tudtak felszerelni a Holnaposok szoborcsoport közelében.

Tájékoztatás

Becsky István a Pro Democratia Bihar megyei szervezetének elnöke a helyszínen lapunknak elmondta, hogy a kampány célja felvilágosítani a lakosságot arról, hogy a korrupciónak milyen formái vannak, milyen büntetések szabhatók ki az ilyen bűncselekményt elkövetők ellen, illetve tájákoztatást nyújtanak arról is, hogy miképpen lehet védekezni az ellen, hogy az emberek akarva, vagy akár akaratlanul is korrupciós bűncselekményt kövessenek el, mely cselekmény egyébként börtönbüntetést von maga után. A „Ne fizess semmit azért, ami jár neked” – jeligéjű kampányrendezvény úgy lett kigondolva, hogy az embereket, miután a labirintuon végig mentek, a kijáratnál várták volna egy kérdőívvel a kampány szervezői, és az ívek kitöltése után közösen értékelték volna ki az eredményt. Jelen körülmények között az arra járók egyenesen a sátorba menve beszélgettek el a kampány munkatársaival, és a kérdőívek kitöltése után tájékoztató anyagokat, golyóstollakat, trikókat kaptak ajándékba. Mint Becsky István elmondta, ez egy egynapos rendezvény, a sátrat délelőtt kilenckor kezdték meg építeni, és az akció délután három óráig tartott. Kérdésünkre válaszolva Becsky hozzátette, hogy délig mintegy kétszázan töltötték ki a kérdőíveket, de ennél sokkal több embert tájékoztattak, mert sokan voltak, akik nem akartak részt venni a kérdőíves válaszadásban. A tájákoztató rendezvénysorozat szepemberben zárul, legközelebb Temesváron lehet találkozni a korrupcióellenes kampánnyal.

Pap István

Címkék: ,