A kormány elküldte Brüsszelbe a Dan Nica biztosi jelölésére vonatkozó javaslatot

A kormány elküldte Brüsszelbe a Dan Nica biztosi jelölésére vonatkozó javaslatot
Rovana Plumb jelölésének elutasítása után a román kormány hétfőn elküldött egy újabb javaslatot az európai biztosi tisztségre; a kiértékelési eljárás folyamatban mind a román, mind a magyar jelölt esetében – nyilatkozta kedd este az Európai Bizottság (EB) egyik szóvivője. Egy másik brüsszeli forrás szerint az EB megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen több javaslatot vár a román kormánytól.

“Magyarország és Románia jelöltje kapcsán az eljárás folyamatban van” – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek az EB-szóvivő.

“Megerősíthetem, hogy a román kormány tegnap (hétfőn – szerk. megj.) küldött egy levelet. Ebben szerepel egy jelölt neve, akit korábban már meghallgatott a megválasztott elnök, akkor azonban nem rá esett a választása” – nyilatkozta egy brüsszeli illetékes. Ezzel Dan Nicára utalt, korábban ugyanis a nemi paritás érdekében Rovana Plumb mellett őt jelölte a román kormány a biztosi tisztségre.

“Ez nem azt jelenti, hogy a jelöltet elutasították. Egyszerűen volt egy másik jelölt, aki akkor jobban teljesített az interjún. Továbbra is kapcsolatban állunk Romániával. Ha több név közül válogathatnánk, közelebb kerülhetnénk a döntéshez” – tette hozzá ugyanaz a forrás.

Az új biztosjelölt nevesítését az indokolja, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) összeférhetetlenség miatt elutasította Rovana Plumb biztosi jelölését. Plumbot a szállításügyi portfólióval bízta volna meg Ursula von der Leyen.

Lévén, hogy az eredeti tervek szerint az EP október 23-án szavaz az új Európai Bizottság jóváhagyásáról, 14-15-e az utolsó dátum az új biztosjelöltek szakbizottságbeli meghallgatására.

 

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .