A kormány elfogadta az egészségügyi rendszerben megítélhető pótlékok szabályzatát

A kormány elfogadta az egészségügyi rendszerben megítélhető pótlékok szabályzatát
A kormány csütörtöki ülésén elfogadta az egészségügyi és szociális gondozó munkaköri csoportok számára megítélhető pótlékok keresztszabályzatát, amely a munkakörülmények függvényében leszögezi a munkahelyeket, a személyzeti kategóriákat és a pótlékok pontos arányát a munkakörülmények függvényében – jelentette be Nelu Barbu kormányszóvivő.

Barbu elismételte, hogy a 2017/153-as törvény alapján az egészségügyben és szociális gondozói rendszerben dolgozók esetében a pótlékok nem haladhatják meg az alapbéralap 30 százalékát a főutalványozó szintjén.

Barbu leszögezte, a kormányhatározat a munkakörök szintjén differenciált a pótlékokat határoz meg.

A veszélyes körülmények között dolgozók pótléka a bruttó bér 15%-25%-a között lesz, a nagyon veszélyes körülmények között dolgozóké 35%-85% között, a veszélyes vagy ártalmas munkakörülmények között dolgozók pótléka 5-15 százalék között lesz, a nehéz körülmények között dolgozó személyzet pótléka pedig a bruttó bér 10-15%-a között fog mozogni.

A veszélyes körülmények között, sugárzó anyagokkal dolgozók legfennebb 30 százalékos pótlékban részesülhetnek, a különleges egészségügyi egységekben dolgozók 10-15 százalék közötti bérpótlékot kaphatnak, az elszigetelt településeken dolgozó személyzet 20 százalékos pótlékot kaphat, míg a szociális gondozóknak 7,5%-75% közötti pótlékkal emelkedhet bérük annak függvényében, hogy rendelkezik-e szálláshelyekkel az intézmény vagy sem.

Magasabb pótlékban részesülnek azok a személyek, akik rendkívül veszélyes körülmények között dolgoznak, mint például az AIDS-es fertőzéseket vizsgáló személyzet vagy a TBC-s betegekkel dolgozó személyek, magyarázta Barbu.

Hozzátette: a pótlékok konkrét mértékét minden főhitelutalványozó szintjén állapítják meg, a szakszenrvezetek, esetenként az alkalmazottak képviselőivel való konzultáció után.

www.agerpres.ro