A kórházakban is leadták voksukat

A kórházakban is leadták voksukat
Nagyvárad – Rendben zajlott a szavazás azokban a nagyváradi kórházakban, ahová ellátogattunk – de a gyenge részvétel általánosnak mondható mind az EP-választások, mind a referendum esetében.

A volt nagyváradi gyermekkórházban délelőtt tíz órakor mintegy hatvanan voksoltak EP-ügyben, s délután négykor arról kaptunk hírt, hogy 316-an jöttek el, közülük 56-an pótlistákra iratkoztak fel. Amint Angela Derban, a 39. sz. EP-választási kerület elnöke elmondta, az állandó listákon 1705 személy szerepel – a részvétel tehát gyengének mondható. Nem voltak fennakadások, csak kisebb útbaigazításokra volt szükség. Egy hölgy azt kifogásolta, hogy csak egyetlen párt listájára voksolhat, amikor neki több párt jelöltjei is szimpatikusak.

Harmónia a hatosban

A nagyváradi Ideg- és Elmegyógyintézetben sem voltak fennakadások. Délelőtt tizenegy órakor 27-en szavaztak az EP-listákra és 25-en az egyéni választókerületes választási rendszerről kiírt népszavazásra, s számuk délután négy órakor is alig lépte át a nyolcvanat. Itt csak pótlistákra lehetett feliratkozni -  tehát a kórház alkalmazottai szavaztak, illetve azok a beutaltak, akiket a kezelőorvosuk képesnek ítélt arra, hogy értelmes döntést hozzanak. Nézeteltérések, fennakadások nem voltak, „harmónia van” – nyilatkozta Marcel Pascalau, az EP-választási bizottság elnöke tegnap délután.

Tájékozatlanság

A vérközpontban két szavazókörzet volt, az 54., valamint az 55. számú. Itt valamivel jobbnak mondható a részvétel – délelőtt tizenegy óra után az 54. számúnál kevéssel több mint százan szavaztak – azaz az állandó listákon szereplők tíz százaléka. Néhányan közülük csak az EP-képviselőkre adták le voksukat, a referendumon nem kívántak résztvenni. Hasonló tendenciával találkoztunk a Megyei Kórházban is: többen jelezték, hogy szavaznának, amikor a mozgó urnával benyitottak a kórtermekbe, de amikor megtudták, hogy a referendumról van szó, visszaléptek. „Nem tudjuk, ez a szavazás miről szól” – mondták néhányan közülük. Mivel a kórház földszintje felújítás alatt van, a szavazókörzetet a kórház nyolcadik emeletén rendezték be – igaz, itt csak pótlistákon lehetett szavazni, tehát jóformán csak a kórház alkalmazottait, illetve a betegeket várták (a felvonók egyébként működtek, de kellett rájuk várakozni). Délután öt óra körül a referendumra 130-an, az EP-választásokra pedig 169-en adták le voksukat.

Neumann Andrea