A kommunizmus áldozatainak emlékévévé nyilvánítja 2019-et Klaus Iohannis államelnök

Akt.:
A kommunizmus áldozatainak emlékévévé nyilvánítja 2019-et Klaus Iohannis államelnök
A kommunizmus áldozatainak emlékévévé nyilvánítja a 2019-es esztendőt Klaus Iohannis államelnök a jövő hétfőn, május 20-án a Cotroceni-palotában tartandó ceremonián, tekintve, hogy idén decemberben lesz az 1989-es forradalom 30. évfordulója, tájékoztat közleményében az Államelnöki Hivatal.

A hivatal szerint ez a ceremónia nyitja meg a témában szervezendő rendezvények sorát, amelyek az államelnök ez évi programjában szerepelnek.

‘Harminc évvel a véres 1989-es forradalom után Klaus Iohannis államelnök prioritásnak érzi a traumatikus múlt korrekt felvállalását, a kommunizmus visszaéléseinek és bűntetteinek az elítélését, illetve a demokrácia megerősítését. A hidegháború vége és a Vasfüggöny lehullása utáni 30. évben az államelnök a demokrácia értékeinek és az emberi jogok védelmében hozott áldozatok fontosságát hangsúlyozza és megtiszteli a szabadságért, a diktatúra ellen harcolók emlékét’ – írja az Államelnöki Hivatal.

A május 20-ai ünnepélyes ceremónián volt politikai foglyok, antikommunista disszidensek, forradalmárok, az 1989-es decemberi forradalom áldozatainak családjai, a központi hatóságok, a civil társadalom és a sajtó képviselői vesznek részt.

www.agerpres.ro