A költészetet ihlető Gyenesdiás

A költészetet ihlető Gyenesdiás
A magyar kultúra napja ünnepén mutatták be Gyenesdiáson a településen élő versírással foglalkozók antológiáját.

A helyben születő költészet gazdagságát jegyzi, hogy ezúttal immáron harmadik kötetben kerültek napvilágra a gyenesdiási ihletésű, a kiadvány címével fémjelzett „Harmatcseppek”. A szerzők egyéb helyeken is publikáltak már korábban, alakuló pályájukra büszke a település – írja az előszóban Góth Imre Árpád helyi pedagógus, a verseskötet szerkesztője. A cím kifejező erejére is utal: a versek hajnali harmatcseppként üdítő frissességet hoznak a mindennapokba.
A szerkesztői ajánlás széles olvasói körhöz szól azzal a jókívánsággal, hogy mindenki találja meg a maga számára legszebb gondolatokat, és szője tovább a gyenesdiási költők álmait. Kiemeli, hogy a bemutatkozók változatos palettán alkotnak. A szabad verseléstől a játékosan gyermekekhez szólókon át a kötött ritmusokig lehet találkozni a költeményekkel. Az irodalom gazdagítása mellett fontos helyi értékként utal Góth Imre Árpád arra, hogy a település költőit Gyenesdiás hegyei, utcái, s az itt élő emberek ihlették.
Az antológiában 8 szerző írásait olvashatjuk a verseléshez kötődő rövid életrajzi leírással. A címlap és a kísérő grafikai elemek Darnay Dornyai Béla tervei nyomán készültek, a költemények közt elhelyezett fotók Finta Maya felvételei. A bemutató ünnepség műsorában fellépett a helyi dalárda, vetített képes előadást tartott dr. Csepinszky Béla, édesapja háború korabeli karikatúra rajzairól.