A Költészet Napján Érmihályfalván

A Költészet Napján Érmihályfalván
Bihar megye – Az alkalomhoz illően versekkel, és a Magyar Nyelv Múzeumának bemutatásával emlékeztek meg Érmihályfalván a Magyar Költészet Napjáról szerda délután.

A városi könyvtárban megjelent mintegy 50 érdeklődőt Kovács Zoltán polgármester köszöntötte, egyebek mellett közölve, hogy a XX. Nyíló Akác Napok keretében május 18-án könyvtárak napját fognak szervezni a városban, bel- és külföldi meghívottakkal. Ezt követően Meleg Vilmos magyar nyelvről, magyarságról szóló versekből összeállított műsora következett, melynek a színművész bevezetője szerint a József Attilától vett idézet volt a mottója (Én egész népemet fogom/nem középiskolás fokon/ taní/tani), ami nem csak a Költészet Napján érvényes. Időközben megérkeztek a két ország közötti időeltolódás által „megtréfált” magyarországi meghívottak, közöttük a Széphalmi Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója és aligazgatója, Fehér József, illetve Nyíri Péter.

Őszinte intézmény

Utóbbi vetített képes előadásban egyrészt bemutatta, miként ápolják a nyelvújító, a városban 1806-tól 1831-ben bekövetkezett haláláig élt Kazinczy Ferenc emlékét, utána pedig intézményüket, a létesítés gondolatának 1994-ben volt megfogalmazódásától, az alapkő 2001-ben történt letételén át a 2008-ban volt megnyitóig, illetve tovább is, hiszen időszakos és állandó kiállításaikról is szót ejtett. A múzeumot mint „őszinte és nyitott intézményt” jellemezte, ahol a megnyitás óta eltelt 4 év alatt az állandó kiállítások mellett 10 időszakosnak adtak helyet. A sok érdekes tudnivaló visszasorolására nincs módunk – mint az előadó mondta: el kell menni, és meg kell nézni – de azt megállapíthatjuk, hogy a múzeumban minden a látogató maximális kiszolgálásáról szól, a legmodernebb technikai vívmányokat is „bevetve”. Például számítógépes nyelvi játékokra van lehetőség, de a látogató akár saját maga is vezérelheti a neki megfelelő tempójú elektronikus tárlatvezetést.

Versek a versünnepen

A bemutató után újra versek következtek: Borbély-Simon Csenge, Nagy Krisztina és Bara Dávid diákok Máté Imre verseket, míg Boros Emőke tanárnő Zelk Zoltán: Sirály című költeményét adta elő. A magyarországi vendégek ajándékokat is hoztak: Kovács Zoltán polgármester és Meleg Vilmos színművész egy-egy miniatűr Kazinczy Ferenc-mellszobrot vehetett át Fehér Józseftől, míg a könyvtár néhány kötettel gazdagodott.

Rencz Csaba