A kolozsvári veseátültetés-program 20. évfordulója

Akt.:
A kolozsvári veseátültetés-program 20. évfordulója
20 évvel ezelőtt, Kolozsváron a hazai orvosi világban történelmet írtak, amikor először alkalmaztak veseátültetést, európai program keretében. A vezetősebész, szaknyelven a műtős orvos Dr. Mihai Lucan, volt, aki ezt a történelmileg számító sebészi beavatkozást sikeresen levezette.

 

Ez a kolozsvári eset tulajdonképpen az egyetemes vese operációk történetében csak egy szegmentum. De ez a szegmentum mégis beírta nevét az egyetemes orvostudomány történetbe, mert beindult egy olyan siker történet, mely 20 év alatt 1500 vese és hasnyálmirigy sebészi beavatkozást, szerv-transzplantációt eredményezett, melyek közül sok országos illetve nemzetközi premiernek tekinthető. Ugyanakkor kialakított egy olyan orvosi csoportot, mely munkásságával bizonyította, létjogosultsága van annak, hogy nagyon beteg emberek életét meghosszabbítsa, és meg is könnyítse a szenvedéstől.

Maga az út nehéz volt, mert nemcsak a betegséggel kellett megküzdeniük, hanem sokszor az emberi értetlenség és rosszindulat is keresztbe tett annak a csoportnak, mely Dr. Mihai Lucan köré tömörült. Be kellett pótolni mind azt a tudást a vese-transzplantációval kapcsolatban, ami világszerte már addig megszületett. Az első veseátültetést Lengyelországban 1966, hasonlóképpen Csehszlovákiában is, Bulgáriában 1968.-ban, Magyarországon 1973-ban valósították meg.

Ki kellett építeni azokat a nemzetközi kapcsolatokat, melyek lehetővé tették az olyan mozgásokat, amelyek arra irányultak, hogy a felhalmozott tudást minél hatékonyabban kamatoztassák.

Fontos volt, nemzetközi szimpóziumokat szervezni, tudományos tanácskozásokon való részvételeket elősegíteni annak érdekében, hogy a hazai orvostudomány is lépést tudjon tartani azzal a hatalmas léptekkel fejlődő orvos-tudománnyal, amely a mai világunkat jellemzi. Kiépültek a kapcsolatok nemcsak a szomszédos országokkal, de Olaszországgal, Ausztriával, Németországgal, Angliával, Amerikai Egyesült Államokkal.

Ennek következtében nemcsak a romániai orvosok elit- csapata, hanem a partner országok orvos kiválóságai meglátogatták országunkat, nem egy esetben olyan sebészi beavatkozásokat mutattak be, melyek a hazaiak számára ismeretlenek voltak.

A 20. évforduló Dr. Mihai Lucan professzor számára alkalom volt mindazon eredmények felelevenítésére, melyek az elmúlt két évtizedet legjobban jellemezték.

A teljesség igénye nélkül néhány vendég nevét felsorolnám: Prof. Pasquale Bartolomeo Berloco, az Egyetemközi Szerv-transzplantáció Konzorcium elnöke, a Római Umberto I. Klinika vezetője. Prof. Raimund Margreiter, az Innsbrucki Egyetemi Kórház Szervátültetési főosztályának vezetője. Prof. Guido Persijn, Leiden Hollandia. Prof. Raffaello Cortesini, Columbia Egyetem New York. Prof. Irinel Popescu, Fundeni Klinika Bukarest. Prof. Alexandru Irimie, „Iuliu Haţieganu” Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora. Teodor Meleşcanu politikus. Ecaterina Andronescu, Oktatási Miniszter.

Ennyi is bőven jelzi, a meghívottak mindenike jelentős szerepet tölt be az életben. A betegek értékelik azt a fáradtságos, egyben rendkívül eredményes orvosi tevékenységet, melynek köszönhető életük meghosszabbítása.

A sajtótájékoztatón, ahol több orvos híresség is részt vett, mégis az volt a legmegragadóbb mozzanat, ahogyan ezek az egyéniségek felkérték a média jelenlevőit, népszerűsítsék, mennyire fontos a donoradás az emberi élet mentésében. Mindazok, aki agyhalál következtében hunytak el, különböző szerveik felhasználása az esetek többségében lehetséges. Sajnos az elhunytak hozzátartozóinak nagy része nincs tisztában, azzal hogy, ha belegyeznek a donor-adásba, tulajdonképpen nemes cselekedet hajtanak végre azzal, hogy bajban levő embertársukat segítik, azzal, hogy elhunyt hozzátartozójuk egyébként egészséges szerveik felhasználhatóságát nem akadályozzák meg.

E sorokat is azért írom, hogy, ha csak egyetlen olvasó akad, aki ilyen nehéz helyzetben tud pozitív döntést hozni, tegye meg.

Segíts felebarátodon, embertársadon!

Csomafáy Ferenc

Címkék: