A Kolozsvári Magyar Színház külföldi vendégszereplése

A Kolozsvári Magyar Színház külföldi vendégszereplése
A Kolozsvári Magyar Színház elektronikus formában értesített a társulatnak 2013, májusában történő külföldi szerepléseiről. A „Suttogások és sikolyok” Dél Koreában.

Andrei Şerban rendezésében, a Suttogások és sikolyok-című előadás Szöulban vendégszerepel május 2. és 5. között. A közönség négy alkalommal láthatja majd Ingmar Bergman filmjének adaptációját a Koreai Nemzeti Színházban. Az 1950-ben alapított Koreai Nemzeti Színház hat évtizede fontos szerepet tölt be Dél-Korea művészeti életében. Az intézményben három társulat: a Koreai Changgeuk Nemzeti Társulat, Korea Nemzeti Táncegyüttese, valamint Korea Nemzeti Zenekara működik. Az ország kulturális hagyományainak újraértelmezésére törekvő intézmény alapította meg a Koreai Előadóművészetek Nemzeti Múzeumát is.

A Suttogások és sikolyok-című, három UNITER- díjjal jutalmazott előadás 2010 januárja óta szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház műsorán. 2010-ben ez a produkció elnyerte a Legjobb előadás díját, Andrei Şerbant a Legjobb rendezés, Bogdán Zsoltot pedig Ingmar Bergman szerepéért a Legjobb színész díjával tüntette ki az Országos Színházi Szövetség. Az előadás 2012 szeptemberében részt vett a Pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválon. 2012 júniusában a budapesti Vígszínházban vendégszerepelt. 2011 szeptemberében pedig a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyprogramjának részeként játszotta a társulat. A bukaresti közönség két alkalommal, 2010, illetve 2011 novemberében is megtekinthette az előadást az Országos Színházi Fesztiválon.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata másodszor fog vendégszerepelni Szöulban. 2011 májusában a III. Richárd című előadás aratott nagy sikert Dél-Koreában. Tompa Gábor rendezését az LG Arts Centerben tartott három előadáson mintegy 2500 néző látta.

A „Don Juan ünnepélyes vacsorája” a dijoni fesztiválon

A Don Juan ünnepélyes vacsorája-című előadás a dijoni Théatre en Mai 2013 fesztiválon vesz részt: Matthias Langhoff rendezését május 25-én és 26-án láthatja majd a közönség a Nagyszínházban (Grand Théâtre).

A társulat külföldi vendégszereplése miatt módosítani kell a májusi és júniusi műsortervet.

Csomafáy Ferenc