A klímaváltozás vakságot okoz

A klímaváltozás miatt gyakoribbakká válnak majd a vakságot okozó hályogok – jelentette ki egy ausztrál szakember hétfőn, az Egészségügy Világnapon. Andreas Müller, a Fred Hollows Alapítvány kutatója szerint az általános felmelegedés következtében nagyobb lesz a szemet érő ultraibolya-sugárzás.

A Fred Hollows Alapítvány hályogos vakságban szenvedők gyógyításával foglalkozik, elsősorban fejlődő országokban. A hályogos vakságnak három fő oka van: az öregedés, a dohányzás és az UV-sugárzás. “A klímaváltozás következtében emelkedni fog az UV-szint, és ez növelni fogja a hályog kialakulásának kockázatát” – áll az ausztrál intézet egészségügyi világnapi nyilatkozatban. Az Egészségügyi Világnapot idén a globális felmelegedés egészségügyi kérdéseinek szentelik. Az elkerülhető vakság csaknem 50 százalékát hályog okozza. Bár a hályogot az esetek többségében egyszerű műtéttel el lehet távolítani, ám a fejlődő országokban pont azoknak, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, nincs esélyük a megfelelő szakorvosi ellátásra.

Az ausztrál alapítvány szerint nagy veszélyben vannak a kisgyerekek, akik napszemüveg nélkül játszanak hosszú időn át a szabadban. Pedig olyan egyszerű megoldások is segítenének, mint a napszemüveg és a széles karimájú kalap. Ausztrál orvosok egy másik egészségügyi világnapi jelentése szerint az általános felmelegedés miatt gyakoribbá válnak bizonyos fertőző és légúti betegségek. Az Environment Australia elnevezésű orvosszervezet felhívta figyelmet, hogy az általános felmelegedés következtében első sorban a gyerekek és az idősek kerülnek veszélybe. “Az általános felmelegedés már jelen van a várószobáinkban, a következő évtizedekben pedig alapvető kihívást fog intézni az egészségügyi rendszerünkhöz” – áll az ausztrál orvosok nyilatkozatában.