A kivitelezők ígérik az útjavítás folytatását

Akt.:
A kivitelezők ígérik az útjavítás folytatását
Szinte járhatatlan a DN 76 országútnak Biharpoklostól Bihar és Arad megye határáig húzódó szakasza. Egyelőre csak ígéret van a felújítási munkálatok folytatására. Több olvasónk is panaszkodik a tarthatatlan helyzet miatt.

10313709_785353088154759_6881582888378730416_n

Nagy nehezen, hosszú huzavona után és mindössze ideiglenes megoldással járhatóvá tették ugyan a Nagyvárad–Biharpoklos közötti szakaszt, de onnantól a megyehatárig terjedő részén az útnak áldatlan állapotok uralkodnak. Az azon a szakaszon gyakran utazókat, illetve a környéken lakókat olyannyira felháborítja az egyébként európai rangú országút állapota, hogy Facebook-csoportot hoztak létre, amelyre időről időre új fényképeket töltenek fel az út állapotáról és az illetékesektől követelnek magyarázatot arra, hogy miért nem képes senki tenni valamit az útfelújítás érdekében.

 

10646927_797991066890961_93849133879887702_n

Prefektusi válasz

Az online nyomásgyakorlásnak, azaz a rengeteg felháborodással teli üzenetnek és a katasztrofális helyzet bizonyító fényképek feltöltésének a hatására április 30-án Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa írt a csoportnak, azzal kezdve reagálását, hogy nem a prefektúra épít utakat, majd így folytatja: „Azt az utat 2011–2012-ben licitálták, amikor alá is írták a szerződést! Jelenleg a két szakaszt (Bitii dombok (Biharpoklos) – Vaskohsziklás, kivitelező Azvi; Vaskohsziklás – Halmágycsúcs, kivitelező Construct Mod) ezeknek a szerződéseknek az alapján kivitelezik! A prefektúra nem tud beavatkozni egy kereskedelmi szerződésbe! Azok a munkálatok, amelyek a múlt évben történtek, azért valósulhattak meg, mert a CNADNR (Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság – szerk. megj.) szerződést bontott a kivitelező bukaresti SCT céggel! És ma ez az útszakasz járható! Sajnos az elmúlt időszakban szinte semmit sem dolgoztak a Bitii domboktól lefelé. Már korábban kértem írásban a CNADNR-től, hogy ismertessen egy álláspontot a kivitelezési határidők be nem tartásával kapcsolatban, magyarázza meg írásban ennek a patthelyzetnek az okait. Amikor megkapom a választ, nyilvánosságra hozom!
Ebből a válaszból annyi derül ki, hogy jelenleg nem dolgoznak a legproblémásabb szakaszokon, illetve az, hogy a prefektúra nem illetékes az ügyben, legalábbis akkor, amikor nem halad a munka. Emlékeztetőül: tavaly télen, amikor járhatóvá tették – de véglegesen még nem újították fel – az országút Nagyvárad–Biharpoklos közötti szakaszát, akkor Claudiu Pop azzal dicsekedett, hogy ő maga vállalt felelősséget azért, hogy azt az útszakaszt befejezzék, és ez megvalósult. Mint akkor hozzátette, azon a szakaszon tavasszal (amelyik immár lassan a végéhez közeledik – szerk. megj.) el kell végezni a felújítás fennmaradó részét, le kell önteni a 4-6 centiméteres kopásréteget.

10445518_784575441565857_5074322086153871161_n

Ígéret van

A CNADNR berkeiből származó, neve elhallgatását kérő információforrásunk a Bihari Naplónak elárulta, hogy a kivitelezők azt ígérték, jövő héten elkezdik a munkát a az országúton, de mint hozzátette, ha valóban megfelelő ritmusban haladna is a kivitelezés, akkor sem lehetne már a munkálatot határidőre, idén júniusra befejezni, legjobb esetben is csak az év végére készülhetne el a teljes felújítás. De, mint forrásunk hangsúlyozta, ez mindössze ígéret volt a kivitelezők részéről, érzékeltetve, hogy korántsem biztos, hogy az ígéret valóra is fog válni…

Pap István

Címkék: