A Kispál-film egy napig a mozikban

Egyetlen napon, november 24-én játsszák a mozik Merényi Dávid Napozz Holddal című filmjét, amelyet a Kispál és a Borz idei augusztus 9-i búcsúkoncertjéről készített; a filmnek nemcsak forgalmazása, hanem képi megvalósítása is egyedülálló.

“A Napozz Holddal tükörreflexes fényképezőgéppel készült, a videórögzítő funkció használatával. A masinákra helyezett optikák segítségével mozi minőségű felvételeket lehetett kihozni” – magyarázta a különleges technika lényegét Merényi Dávid az MTI kérdésére a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. A film elsősorban a rajongóknak szól: korrajz a Kispál és a Borzról, valamint a zenekart körülvevő emberekről. Az alkotás bemutatja a búcsút megelőző egy hónapot, az előkészületeket. A mű elkészítéséhez tizenhat darab egyforma kamerára volt szükség, ugyanolyan beállításokkal. A rendező-producer megjegyezte, hogy bár a gép nem erre van kitalálva, a technikát Nyugaton már alkalmazzák egy ideje filmek, sorozatok készítésére. Merényi Dávid azt mondta, elsősorban a kísérletező kedv inspirálta, másrészt úgy látta, hogy egy ilyen film elkészítésére a tükörreflexes fényképezőgép technikája volt a legideálisabb.

A rendező felidézte, hogy áprilisban a rádióból értesült arról, hogy a Kispál és a Borz augusztusban a Sziget fesztiválon elbúcsúzik a közönségtől. “Azonnal felhívtam telefonon Lovasi Andrást, hogy filmet akarok csinálni a témáról, mégpedig ezzel a különleges módszerrel. Júliusban kezdtünk forgatni, és a végére összesen 156 óra nyersanyag lett. Olyan mozit akartam, amely méltó egy kultikus zenekar 23 éves pályafutásához” – fogalmazott Merényi Dávid. A Napozz Holddal című film mozis forgalmazása is különleges: egyetlen napon, november 24-én játsszák majd mozik, Budapesten öt helyen és további húsz vidéki helyszínen.

“Alapvetően az art mozikkal fogtunk össze, és közösségi fórumokat, weboldalt, a facebookot, a twittert használjuk a film kommunikációjára. Három-ötezer nézőre számítunk, a férőhelyek száma korlátozott. Minden vásárló a film dupla DVD-változatát is megkapja a jegyéhez” – fejtette ki a forgalmazásért felelős Donáth Péter. A mozikban online közvetítés is lesz: a vetítés előtt a Kispál és a Borz tagjai a központi helyszínről, a fővárosi West Balkánból élőben jelentkeznek be és üdvözlik a közönséget. Kázmér Miklós társproducer a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Napozz Holddal elkészítéséhez semmilyen állami támogatást nem kaptak; “be akartuk bizonyítani, hogy másképp is lehetséges filmet készíteni Magyarországon”.

A film november 24-én látható lesz a fővárosban a Corvinban, a Művészben, a Toldiban, az Odeonban és a West Balkánban, vidéken többek között Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Egerben, Gyöngyösön, Szegeden, Pécsett, Szombathelyen és Győrött, emellett tárgyalások folynak két erdélyi helyszín, Kolozsvár és Nagyvárad bekapcsolódásáról is. A jegyek – áruk egységesen 3000 forint lesz – csütörtöktől vásárolhatóak meg az érintett mozikban, az online értékesítés a jövő héten indul. A dupla DVD karácsony előtt bolti forgalmazásba is kerül, akárcsak a búcsúkoncert hangzóanyaga CD-n. A DVD-re felkerül a film mellett nyolc plusz szám a koncertről, kimaradt jelenetek, werkfilm, valamint egy 40 perces beszélgetés a zenekarral. Az extrák közé tartozik, hogy folyamatosan választható négy kép közül a kameraállás, a Forradalmár című dalhoz pedig osztott megoldással mind a 16 kép hozzá van adva.

A Napozz Holddal operatőre Nagy Bálint és Szőke Dániel, a vágó Gothár Márton. A filmet a Cinefil Co a magyarhangya közreműködésével forgalmazza. A Kispál és a Borz, Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekara csaknem 23 évvel megalakulása után az idei Sziget fesztivál “mínusz egyedik” napján, augusztus 9-én adta búcsúkoncertjét. A pécsi csapatnak tíz stúdiólemeze, két koncertalbuma, egy válogatása, néhány maxija és két DVD-je jelent meg. Első hivatalos lemezük az 1990-ben kiadott Naphoz Holddal volt, melynek címe egy telefonos elhallás következménye, az eredeti verzió volt a filmhez használt Napozz Holddal. Utolsó stúdióalbumuk a 2004-ben megjelent Én, szeretlek, téged. Az alapító tagok közül a búcsúra Kispál András (gitár) és Lovasi András (ének, basszusgitár) maradt, mellettük 1996 óta Dióssy D. Ákos játszott billentyűs hangszereken, 2007 óta pedig Mihalik Ábel volt a dobos. A filmet jegyző Merényi Dávid elsősorban fotósként és operatőrként, valamint kliprendezőként ismert, együtt dolgozott többek között a Péterfy Bori & Love Banddel, valamint a Kiscsillaggal is.