A kísérleti AIDS-védőoltás növelte a fertőzésveszélyt

Egy ígéretes AIDS elleni oltóanyag a klinikai teszt során nem hogy csökkentette volna, hanem éppen ellenkezőleg: növelte a fertőzésveszélyt – állapították meg kutatók.

A V520 jelű védőoltást a Merck amerikai óriáscég állította elő, és miután tapasztalták a nem várt hatását, szeptemberben leállították a klinikai tesztet. A kísérleti AIDS-védőoltásban egy módosított náthavírus volt, ez hordozta az AIDS-et okozó HIV-vírus három szintetikusan előállított génjét. A 3 ezer részvevővel végzett kísérletben azt tapasztalták, hogy akik megkapták a védőoltást, azok közül többen betegedtek meg a náthában, mint a kontrollcsoportban. A kutatók egyelőre nem tudják a jelenség magyarázatát. További rejtélyes jelenség, hogy akik elkapták a náthát, 1 kivétellel mind férfiak voltak, és a többségük homoszexuális.

Ettől a kísérleti védőoltástól magát az AIDS-betegséget nem lehet elkapni.

A klinikai kísérletet 2004 óta végezték, 10 országban a két amerikai kontinensen, Ausztráliában és Dél-Afrikában. Naponta körülbelül 12 ezer ember fertőződik meg HIV-vírussal a világon. Jelenleg mintegy 40 millió HIV-fertőzött van, és 1981 óta, amikor a vírust azonosították, több mint 25 millióan haltak bele az AIDS-be.