A kiegyenlítettség évadát hirdette meg a színház

A kiegyenlítettség évadát hirdette meg a színház
Tizenhárom premierrel, három fesztivállal, a Színház az iskolában, iskola a színházban program újabb két műhelymunkájával, illetve számtalan bérletes és bérleten kívüli vendégelőadással készül 117. évadára a Szigligeti Színház, tudatták a keddi sajtótájékoztatón.

A nagyváradi színház páholyelőcsarnokában hirdette meg 2017–18-as évadát a Szigligeti Színház. A Lilliput Társulat szeptemberben Szabó Attila rendezésében Szutyejev Kispipi és Kisréce című előadásának adaptációjával kezdi a 2017–2018-as évadot – mondta Botházy Daróczi Réka művészeti vezető. Decemberben mutatják be Csató Kata rendezésében Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című meséjét, ezt követi Oscar Wilde Boldog herceg című művének a színpadra vitele Vadas László rendezésében, melynek bemutatója a tervek szerint 2018 februárjában lesz, végül pedig az Antoine de Saint-Exupéry életét és levelezését feldolgozó Én, a kis herceg (írta: Szabó Attila, rendezi és játssza: Daróczi István) című ifjúsági produkció kerül színpadra várhatóan jövő év áprilisában. A Lilliput Társulat felújítja Toldi című előadását is, illetve a SZITA tanoda végzősei által készített Hídavatás című produkciót a tanárokkal való előzetes egyeztetés nyomán az iskolákban ingyenesen bemutatják. A Lilliput Társulathoz két új művész érkezett. Botházy-Daróczi Réka elmondta, hogy szeptembertől újraindul a SZITA tanoda, melyre várják a jelentkezőket, majd bejelentette, hogy októbertől Lélek Sándor látja el a Lilliput Társulatnál a művészeti vezetői feladatokat, mert ő szülési szabadságra megy.

Táncegyüttes

A 2017/2018-as évadban a Nagyvárad Táncegyüttes két produkcióval, illetve a Színház az iskolában, iskola a színházban című program bemutatójával készül. Dimény Levente társulatvezető a tegnapi évadhirdető sajtótájékoztatón elmondta: „a tavalyi évadban az Ütközések és a Barbárok című előadásokkal már körvonalazódott az az irány, amerre a Nagyvárad Táncegyüttes tovább akar haladni, az idei évi előadásaink is ezt az irányvonalat követik majd”. Nagyszínpadi előadásként mutatja be a táncegyüttes Szabó T. Anna alkotásából inspirálódva a Senki madara című produkcióját Tóth Tünde rendezésében, míg a stúdiószínházban két egyfelvonásosból álló egész estés előadással készül a Táncegyüttes. Györfi Csaba Idegen, Tőkés Imola pedig Vakfolt címmel rendez egy-egy egyfelvonásost. Hídavatás címmel, az iskolaprogramok jól ismert rendszerében készül megünnepelni a Nagyvárad Táncegyüttes Arany János születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából a táncegyüttes művészei Bihar megyei néptánccsoportokkal közreműködésben a nagyszalontai költőóriás balladáit dolgozzák fel táncos formában. Dimény Levente bejelentette, hogy két táncművész szülési szabadságon van, de érkezett is a társulathoz két táncművész, mindketten a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola végzősei. Végezetül elmondta, hogy bár az IDF táncfesztivál kétévente kerül megrendezésre, de azért a most következő évadban is olyan rangos tánctársulatok látogatnak majd Nagyváradra, mint a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Állami Népi Együttes.

Kiegyenlítettség

A Szigligeti Színtársulat évadtervét Novák Eszter művészeti vezető ismertette, aki elöljáróban elmondta, hogy annak ellenére, hogy nem teljesen elégedett a nézőszámmal, ezért folyamatosan azon kell dolgozni, hogy egyre többen vallják azt, ami a Szigligeti Színház mottója is: Színházba járni jó! Mindazonáltal nagyon büszke a váradi társulatra, amelyik tudja, milyen színházat akar csinálni, amely nyitott a kortárs gondolkodás és a műfaji változatosság irányába és nem fél a kihívásoktól, „és ez egybeesik az én szándékaimmal” – tette hozzá. Kiemelte, hogy Az én kis hűtőkamrám című előadását meghívták a Bukaresti Országos Színházi Fesztiválra, amire hosszú évtizedek óta nem volt példa a váradi magyar színház életében. A továbbiakban elmondta: „amióta itt kezdtem dolgozni, arra törekedtem a közönség felé, hogy az évadaink valamiféle kiegyenlítettséget mutassanak. Szeretném, hogyha a sokféle ízlésű közönség megtalálná magának a megfelelő választékot, ami arra késztetheti, hogy megnézzen olyan előadást is, ami eladdig nem volt az ízlésének a tárgyköre, de még az lehet. Úgy érzem, hogy ez az évad, amit most elterveztünk, olyan értelemben a legkiegyenlítettebb, hogy mindegyik előadásban van komoly szakmai kihívás, mindegyik felkavarhat és szórakoztathat és gondolkodásra késztethet, és mégsem annyira szélsőséges, tehát a legnagyobb esélyt látom ebben az évadban arra, hogy a közönség eljön mindegyik előadásra, amelyre bérletet váltott.”

Előadások

A 2017–2018-as évad első bemutatója Körmöczi–Kriván Péter Kapufa és öngól című drámája lesz. A Drámázat drámapályázat Debüt-díjas szövegét Tasnádi-Sáhy Péter viszi színre a Szigligeti Stúdióban; az előadást szeptember 21-én, a magyar dráma napján láthatja a váradi közönség. Az évad első nagyszínpadi bemutatóját Anca Bradu rendezi, aki Bertolt Brecht és Paul Dessau klasszikusával, A kaukázusi krétakörrel tér vissza a Szigligeti Színházba. A Szigligeti Társulat Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének musical-adaptációjával búcsúztatja az Óévet. A Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek szerzőhármas zenés előadásának rendezője Porogi Dorka. Az évad harmadik, egyben utolsó nagyszínpadi bemutatójának címe jelenleg egyeztetés alatt áll: a mostani évadban vagy Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját láthatja a váradi közönség Gothár Péter világhírű filmrendező színre vitelében, vagy William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját láthatja Tarnóczi Jakab fiatal tehetsége rendezésében. Novák Eszter aláhúzta, hogy azt az előadást, amelyet az idei évadban nem mutatnak be, azt majd a 2018–2019-es évadban tűzi műsorra a Szigligeti Színház.

Stúdióelőadások

A nagyváradi születésű, Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós, születésének századik évfordulóját ünnepelve tűzi műsorára a Szigligeti Társulat a szerző Egy szerelem három éjszakája című alkotását Novák Eszter rendezésében. Az évad második felében két olyan stúdióelőadás kerül bemutatásra, amelyekben pályakezdő rendezők kapnak bemutatkozási lehetőséget: Botos Bálint Csehov Apátlanul (Platonov) című drámáját, Hunyadi István pedig Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának következő részét, a Bányavakságot viszi színre a Szigligeti Stúdióban. Az idei évadban láthatja majd a közönség Mrozek Tangó című előadását, amelyet eredetileg a múlt évadban mutattak volna be. A következő évadban is számos vendégelőadást láthat a váradi közönség: így Váradra látogat többek között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, az Esztergomi Várszínház, illetve az egri Gárdonyi Géza Színház is. A Szigligeti Színház ugyanakkor folytatja nagysikerű színházi nevelési programjait: az Iskola a színházban, színház az iskolában projekt idén a barátság témáját járja körül, a Súgólyuk drámapedagógiai foglalkozások során pedig három nagyszínpadi előadást dolgoznak fel a résztvevő középiskolások Bordás Andrea és Eszteró Ida foglalkozásvezetők segítségével.

A 2016–17-es évad kiértékelése

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója a 2016–17-es színházi évadot értékelte, kiemelve azt, hogy a nézőszám 54810 fő volt a tavalyi évadban, ami 8,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi évadhoz képest. Ennek a növekedésnek megfelelően a színház saját bevételei is közel 903 ezer lejre emelkedtek az azt megelőző évad 767 ezer lejes bevételéhez képest. A tavalyi évadban 4781 bérletet adtak el, míg a tavalyelőtti 4105 bérletet értékesítettek. A Szigligeti Színház összesen 314 előadást mutatott be a 2016–17-es évadban. „A Szigligeti Színház ettől az évtől tagja a Magyar Színházak Szövetségnek, melynek keretében színházunk a titkársági feladatokat látja el. Vállaltuk, hogy partnerünkkel, a Magyar Színpadtechnikai Szövetséggel műszaki személyzet számára szervezünk workshopokat mind színházak, mind más érdeklődő szakemberek számára” – fogalmazott Czvikker Katalin. A főigazgató kiemelte, hogy a színház harmadízben volt partner a Drámázat drámaíró pályázatban és már készül a Drámázat 3. kötetének a kiadása. Kiemelte, hogy a Magyar Kultúra Napján a Kodály Filharmonikusokkal és a Kodály kórussal közös műsort mutatnak be a színházban, illetve a színház részt vesz a virágkarnevál és a jövő évi Festum Varadinum szervezésében is.

Az igazgató tudatta, hogy az elmúlt évadban a színház vásárolt egy nagyobb teherszállító járművet, a Szigligeti Stúdióban állagmegőrző munkálatokat végeztek, jelenleg is folyik a fűtéshálózat bővítése és egy mosoda építése. A Szigligeti Stúdió tűzoltósági engedélye már megvan, és a Szigligeti Színház vállalta azt is, hogy összeállítja a szükséges dokumentációt a színház épületének tűzoltósági engedélye megszerzéséhez is, szeptemberben minden bizonnyal meglesz ez az engedély is. „Egy tűzcsapot kellett felújítani és egy tartályhoz kötni, ezt a munkálatot ezen a nyáron végezte el a váradi önkormányzat” – mondta Czvikker Katalin, hozzátéve, hogy lényegében csak ez a munkálat hiányzott ahhoz, hogy az intézmény megszerezhesse a szóban forgó engedélyt.

Pap István