A kidobott karácsonyfákból virágföld lesz

A kidobott karácsonyfákból virágföld lesz
A vízkereszt után, mint minden évben, a váradi RER köztisztasági vállalat elkezdi a kidobott karácsonyfák elszállítását. Arra kérik a lakosokat: a szemétkerítések mellé tegyék ezeket.

A karácsony előtti időszakban mindent megteszünk annak érdekében, hogy az anyagi lehetőségeinkhez mérten a legszebb fenyőfát szerezzük be, hogy aztán az ünnepek elmúltával, a többségünk egyre kevesebb jelentőséget tulajdonítson neki. Valószínűleg nem történik ez másképpen az idén sem, és a vízkereszt után elkezdődik a tűlevelűek tömeges kidobása.

Ionel Ban, a RER köztisztasági vállalat termelési igazgatója kedden arról tájékoztatta az Erdély Online-t: amíg nem kezdődik el a csúcsidőszak, a többi szeméttel együtt szállítják el a fákat, idén azonban, az elmúlt évektől eltérően, mivel kevesebb karácsonyfa fogyott, eltekintenek attól a módszertől, hogy a helyszínen bedarálják ezeket. Ugyanakkor míg néhány éve naponta akár négy alkalommal is elszállították a fákat, most minden bizonnyal megelégszenek a napi egy alkalommal. Az igazgató arra kéri ismét a lakosokat: a kerítések vagy a szemeteskukák, konténerek mellé helyezzék a fákat, mert ezzel megkönnyítik a szállítómunkások dolgát.

Zöldtető-ültetőközeg

Kovács Zoltán, az Eco Bihor Kft. komposztáló telepének vezetője hírportálunknak arról beszélt, mi lesz az ide szállított karácsonyfákkal. Megtudtuk tőle: a fenyőknél is hasonlóképpen járnak el, mint a többi zöld hulladék esetében. Először is a kézi válogatás során különválasztják azokat a hulladékokat, amelyek a fákon maradtak, de amelyek nem komposztálhatók. A fákat ezután felaprítják, és az így nyert fanyesedéket prizmákba, másfél méter magas, három méter széles és száz méter hosszú sorokba rendezik, és így tárolják három-négy hónapig. Ez idő alatt a prizmákat forgatják, hogy oxigén kerüljön a fanyesedék közé, így gyorsítva meg a komposztálás folyamatát. A folyamat tulajdonképen ugyanaz, mint az erdőben lehulló falevelek esetében, de a gépiesítés miatt sokkal gyorsabb. A kész komposztot egy tíz milliméteres rostán lerostálják. Az átrostált finom anyagot virágföldként lehet használni, az ennél nagyobb anyagok pedig visszakerülnek a komposztáló folyamatba.

Ugyanakkor viszonylag újdonságnak számít, hogy a kidobott karácsonyfák alapanyagként az általuk gyártott zöldtető-ültetőközegbe is belekerülnek. Ezt tetőként használják a hagyományos cserép- vagy bádogtető helyett.

Ciucur Losonczi Antonius