A kevés munkanélküli okoz nehézséget

Az ebben az évben szervezett állásbörzéken a munkaadók összesen 1248 munkahelyet kínáltak fel
Az ebben az évben szervezett állásbörzéken a munkaadók összesen 1248 munkahelyet kínáltak fel
A Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség számára az okoz nehézséget, hogy kevés a megyében a regisztrált munkanélküli, így a cégeket nem tudják ellátni munkaerővel, derült ki az AJOFM-nél múlt pénteken szervezett sajtótájékoztatón.

Egyfajta év végi összegzéssel is felérő sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt Békési Csaba, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója, elmondva, hogy a megyében 2,95 százalékra csökkent a munkanélküli ráta. Ezt az alacsony rátát azonban furcsa mód nem örömtelinek, hanem riasztónak nevezte az igazgató, aki az újságírók kérdéseire válaszolva elmagyarázta, hogy egyrészt azért riasztó ez a rendkívül alacsony munkanélküliség a megyében, mert „a munkaadók sírnak a munkaerő után”, és az alkalmazási előfeltételeket is minimálisra csökkentették, mégsem találnak munkaerőt. Továbbá riasztó ez az adat Békési szerint amiatt is, mert a valóságban minden bizonnyal többen vannak azok, akik nem dolgoznak, mint ahány munkanélkülit nyilvántartásban tart az AJOFM. Hozzátette, hogy a nyilvántartottaknak mintegy 85 százaléka nem rendelkezik az elhelyezkedéshez szükséges minimális iskolai tanulmányokkal sem, márpedig egy írni-olvasni nem tudó embernek gyakorlatilag lehetetlen munkát találni.

Statisztikák

Békési Csaba ismertette a megyére vonatkozó munkanélküliségi statisztikai adatokat. Elmondta, hogy 2014-ben 9537, 2015-ben 9299, 2016-ban pedig 8047 regisztrált munkanélküli volt, és míg a munkanélküli segélyt kapó regisztráltak száma az elmúlt három év során 3090-ről 1739 személyre csökkent, addig a munkanélküli segélyben nem részesülők száma az elmúlt három évben folyamatosan több mint hatezer volt. A végzettség tekintetében az idén 6121 olyan munkanélküli van Biharban, akiknek elemi, általános és/vagy szakiskolai végzettsége van, 2425 személy középiskolai és/vagy líceum utáni végzettséggel rendelkezik, továbbá jelenleg 501 egyetemi diplomás munkanélküli van nyilvántartásba véve. Mindhárom kategória enyhe csökkenést mutat az elmúlt évekhez viszonyítva. Korcsoportokra lebontva az idén 1990 huszonöt év alatti munkanélküli volt nyilvántartásba véve Bihar megyében, a 25–29 év közötti korosztályban 807, a 30–39 év közötti korosztályban 1876, a 40–49 év közötti korosztályban 1886, az 50–55 év közötti korosztályban 721, az 55 év fölöttiek körében 767 személy reménykedik abban, hogy munkát talál. A továbbiakban Békési elmondta, hogy az ebben az évben szervezett állásbörzéken a munkaadók összesen 1248 munkahelyet kínáltak fel, amelyekre 1250 személy jelentkezett, akik közül 347 embert választottak ki, és 246 személy el is helyezkedett. A frissen végzettek számára rendezett állásbörzéknek köszönhetően az idén 190 embernek sikerült elhelyezkednie. Elmondta továbbá, hogy az idén az AJOFM az idén harminckét szakmai képzést, átképzést tartott, amelyeken összesen 648 személy vett részt, és közülük 248 személy már el is helyezkedett.

Segítő törvény

Ezt követően azokról a törvényi lehetőségekről beszélt, amelyekkel a munkába állást ösztönzik az országban. Ilyen az elhelyezkedési juttatás: ezt az ötszáz lej értékű pénzösszeg azoknak a regisztrált munkanélkülieknek jár, akik nem kaptak munkanélküli segélyit, és akik minimum három hónapra elhelyezkednek valahova. A munkaerő mobilitást elősegítendő juttatást kapnak azok a nyilvántartásban szereplő munkanélküliek is, akik lakóhelyüktől legalább tizenöt kilométeres távolságra lévő munkahelyre szerződnek. Ennek a juttatásnak az értéke napi 50 bani kilométerenként, de ez az összeg nem haladhatja meg a napi 55 lejt. Aki tehát naponta harminc kilométert kell utazzon a munkahelyére és vissza, az minden munkanapon tizenöt lej pótlékot kap. Ezt a juttatást egy évig kapja a kedvezményezett. Szintén a munkaerő mobilitást célozza az a paragrafus is, mely kimondja, hogy az a regisztrált munkanélküli, aki lakóhelyétől több mint 50 kilométerre vállal munkát, és ennek következtében költözik is eredeti lakhelyéről, az 12.500 lejes juttatást kap, amennyiben pedig egész családja elköltözik, akkor ennek a juttatásnak az értéke 15.500 lej lesz. A munkába állási pótlékot minden regisztrált munkanélküli megkaphatja, sőt, azok is, akik legalább 36 hónapot éltek az Európai Gazdasági Közösség egyik tagállamában, és visszatérnek dolgozni az országba, viszont a mobilitást célzó két utóbbi intézkedés csak azon munkanélküliek esetében alkalmazható, akik gazdaságilag hátrányos helyzetű településről jönnek, vagy olyan településen kapnak munkát. Bihar megyében a gazdaságilag hátrányos helyzetű települések a következők: Érábrány, Vedresábrány, Bályok, Feketebátor, Nagybáród, Bondoraszó, Érmihályfalva, Kiskereki, Illye, Érkörtvélyes, Diószeg, Drágcséke, Margitta, Várasfenes, Pusztahollód, Biharhosszúaszó, Köröskisjenő, Robogány, Székelyhíd, Érsemjén, Sólyom, Miklóirtás, Élesd és Tenke.

Ösztönzés a cégeknek

A törvény ösztönzi a munkaadókat is arra, hogy frissen végzett fiatalokat alkalmazzanak. Azok a cégek, amelyek nem meghatározott időtartamra vesznek fel friss végzősöket, 45 év fölötti személyeket, nyugdíjkorhatár előtt álló személyeket, 16–24 év közötti fiatalokat, hosszú ideje munkanélküliként élőket, egy éven át havi 900 lejes támogatást kapnak, amennyiben pedig frissen végzett fogyatékos fiatalokat alkalmaznak, akkor a havi 900 lejt tizennyolc hónapig kapják.

Pap István