A kereslet–kínálat határozza meg az árat

A piacokon 7 bani és 1 lej között kínálták a tojást
A piacokon 7 bani és 1 lej között kínálták a tojást
Szatmár megye — Az Európai Unió országaiban jelentősen visszaesett a tojástermelés, mert nagyon sok üzemben nem javítottak a tojótyúkok tartási rendszerén. Ez alól a jelenség alól Románia sem kivétel.

 

 

 

Az utóbbi napokban a szatmárnémeti piacokon vagy üzletekben kapható tojás ára szinte a duplájára nőtt, február 28–án 7 bani és 1 lej közötti árban lehetett kapni darabját. Ennek okát, Nagy–Kasza Othnieltől kérdeztük, akinek családja a Szatmár megyében található Lázári határában foglalkozik tojástermeléssel. Mint elmondta, január 1–től lépett életbe az a határozat, amely betiltja a régi, szűk ketrecek használatát a tojástermelő üzemekben, és újjakra kellett cserélni. Ez azt jelenti, hogy a ketrecek magasabbak lettek a régieknél, a tyúkok tudnak járkálni is – akár egyik ketrecből a másikba –, villanyoltás után ülőre ülnek, és van tojásfészek is. Az is köztudott, hogy aki az új előírásokhoz nem alkalmazkodott, nem kapott működési engedélyt és bezárta üzemét. Ez alól a jelenség alól az Európai Unió egyetlen országa sem mentes, például Magyarországon és Lengyelországban az egységek 70%-a bezárt. Ennek következtében a termelés drasztikusan csökkent. Románia sok tojást vásárolt a lengyel termelőktől, de ez a forrás egynlőre megszünt, mert a lengyelek elsősorban a saját fogyasztóikat akarják kiszolgálni. Tehát Románia erről a vonalról nem egészítheti ki a hazai keresletet. Ami Szatmár megyét illeti, 9 működő egységből mára 4 bezárt, s 2011–hez képest esett a termelés. De a fogyasztók ugyanúgy igénylik az árút.

 

A kereslet ugyanannyi

 

Mindezek mellett a kereslet mértéke ugyanaz maradt, már sokkal kevesebb termelő biztosítja a vásárlók folyamatos ellátását. S örök szabály az, ha valamiből kevesebb a kínálat, akkor annak megnő az ára, s ez történik napjainkban a tojással is. A termelő pedig mindig igazodik az árhoz, a nagy cégek által megszabott feltételekhez. Ami a termelői árat illeti, ez magába foglalja a fenntartási költségeket, szállítást, vizet, áramot, fizetéseket, a takarmány árát (ez is évszaktól függően változik), ezek mellett havonta kötelező bevizsgáltatni a vizet és tápot, amit fogyasztanak a szárnyasok. A tulajdonos állja az ilyen kötelező jellegű költségeket, amit természetesen beleszámol az előállítási árba. Az biztos, hogy az előírások betartása fontos mind a két fél számára, azaz a termelő és a vásárló számára is, mert az egyik tudja, hogy egészséges árut ad ki, és a másik oldalon a vevő jó terméket visz haza magával. Amit megnyugtatásként mondani lehet, hogy az ár stabilizálódni fog, mert időközben több termelő is korszerűsíti farmját, ezeken is beindul majd a termelés, és a tavasz közeledte azt jelenti, hogy a meleg idő hatására a háztáji tyúkok is ellátják tojással a háztartásokat — magyarázta Nagy–Kasza.

 

Karikás Enikő