A képviselőház jogi bizottsága pozitívan véleményezte a határon túli szavazásra vonatkozó tervezetet, miután módosított azon

A képviselőház jogi bizottsága pozitívan véleményezte a határon túli szavazásra vonatkozó tervezetet, miután módosított azon
Jóváhagyta kedden a képviselőház jogi bizottsága a külföldön létrehozott szavazkókörzeteknél zajló szavazára vonatkozó törvénytervezetet. A jogszabályról szerdai plenáris ülésén vitáz és szavaz a képviselőház.

A jogi bizottság 12 támogató szavazattal és 10 tartózkodás mellett hagyta jóvá a véleményezést, miután több módosító javaslatot csatolt a tervezethez, többek közt az Állandó Választási Hatóság kérésére.

A módosítások közé tartozik, hogy a választások napján romániai idő szerint 24 óráig nem közölhetők az exit-poll eredmények.

Egy másik, az USR és a PNL által beterjesztett módosítás értelmében a külföldi választói pótlistákat papíron is megjelenítik, technikai zavar esetére.

A jóváhagyott tervezet értelmében az államelnök-választás évében április elsejétől kezdve a választási kampány maximum 15. napjáig a külföldön élő román állampolgár kérheti felvételét a választási jegyzékbe az Országos Választási Hatóság (AEP) honlapján található típusnyomtatvány kitöltésével. A kitöltéskor meg kell adni a pontos nevet, személyi számot, valamint az országot és a települést, ahol az illető román állampolgár szavazni óhajt. A kérvényhez csatolni kell majd a személyazonossági igazolvány másolatát, szkennelt vagy lefotózott formában.

Ahhoz, hogy levélben szavazhasson, a külföldön élő román választópolgárnak szintén regisztrálnia kell az AEP listáján, majd a hatóság az összesített jegyzékeket elküldi a külföldi szavazókörzeteknek.

Egy további módosítás arra vonatkozik, hogy a külföldi szavazókörzeteknél a választások napján is kiegészíthető a választási irodák személyzetének létszáma a külképviselet tagjaival vagy akár más, külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárokkal is, amennyiben a választási bizottság elnöke úgy méri fel, hogy a helyzet megköveteli ezt a lépést.

A jogszabálytervezet szerint a külföldi szavazókörzetekben a választás vasárnapját megelőző pénteken és szombaton is lehet majd voksolni. A szavazás az ország területén vasárnap reggel 7-kor kezdődik és 21 órakor zárul, de a külföldön élő román állampolgárok számára kialakított határon túli szavazókörzetekben már az ezt megelőző pénteken és szombaton is lehet szavazni: pénteken helyi idő szerint déli 12-től 21 óráig, szombaton helyi idő szerint 7 órától 21 óráig.

Ugyanakkor a határokon túli szavazókörzeteknél sorban álló választópolgárok az urnazárás hivatalos időpontja, azaz 21 óra után is voksolhatnak majd. A bizottsági elnök 21 órakor megállapítja a voksolás lezárultát, de a szavazóhelyiségben tartózkodó, illetve az annak bejárata előtt sorban álló választópolgárok 21 óra után is leadhatják voksukat, legkésőbb 23 óra 59 percig.

A tervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház voksol róla döntő fórumként.

www.agerpres.ro