A kazahsztáni KazMunayGaz vásárolta meg a Rompetrolt

A kazahsztáni KazMunayGaz vásárolta meg a Rompetrolt
Bukarest – Megvásárolta a kazahsztáni KazMunayGaz a Romániában második piaci szereplőnek számító Rompetrol olajvállalatot – jelentette be hétfőn Dinu Patriciu, a Rompetrol tulajdonosa, aki a tranzakció után továbbra is betölti a vállalat vezérigazgatói tisztségét.

A részvények 75 százaléka került a kazahsztáni állami vállalat ellenőrzése alá. A vásárló cég közleménye szerint a tranzakció értéke eléri 2,71 milliárd dollárt. A Rompetrolt korábban 3,6 milliárd dollárra értékelték. A felek közötti megállapodás augusztus 24-én született meg.

A Rompetrol 15 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb olajvállalat Romániában a 34 százalék piaci szeletet magának mondható Petrom után. A Rompetrol az idén 20 millió dolláros második negyedévi adózott nyereséget könyvelhetett el. Profitja 5 millió dollárral nagyobb, mint 2006. azonos időszakában, konszolidált árbevételét a negyedévben 1,55 milliárd dollárra növelte, itt a növekedés 152 millió dollárral nőtt a viszonyítási időszakhoz képest.

A Rompetrol több finomítót birtokol, az egyik a Rompetrol Rafinare, amely az év első felében 11,91 millió eurós nyereséget ért el. Profitja ötven százalékkal gyarapodott a tavalyi év hasonló idoszakához képest.

Constantin Tampiza, a Lukoil Románia vezérigazgatója szerint a kazahsztáni vállalatot a Rompetrol birtokában lévő, Románia második legnagyobb finomítója, a Petromidia érdekelte. Tampiza nagyon magasnak minősítette a kazahsztániak által felkínált vételárat.

Román hírforrások emlékeztetnek arra, hogy a kazahsztáni vállalat már januárban jelezte érdeklődését a Rompetrol iránt, ugyanis ez lehetové tenné számára, hogy belépjen az európai piacra, és részt vegyen a szerb Nafta Industrija Srbije állami olajipari vállalat privatizációjában.