A Károly Róbert Főiskola nyitott Székelyhíd irányába

A Károly Róbert Főiskola nyitott Székelyhíd irányába
A Székelyhídon megrendezett Érmelléki borverseny vendégül látta a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola képviseletében dr. Wachtler Istvánt és Barácsi Zoltánt, akik egyben a borverseny zsűritagjai is voltak, a gyöngyösi főiskolát is bemutatták.

Dr. Wachtler István borászcsaládból származik, többek között a szőlészettel és a borászattal kapcsolatos anyagokat oktat a főiskolán, két kar dékánja: az Agrár- és Vidékfejlesztési, valamint a Gazdasági karé.

Magyarországon Gyöngyös az egyik legnagyobb hegyvidéki borvidék. Az intézmény 1962-től működik, kezdetben csak szőlészet és borászati profilú volt, folyamatosan fejlődve napjainkban a szakok széles választékával várja a tanulni vágyókat, internetcíme: www.karolyrobert.hu. Az oktatási intézmény fejlődésére jellemző, hogy mára Magyarország második legnagyobb főiskolájává vált létszámot tekintve, megközelítőleg 15 ezer oktatott fővel, amiből 2500 fő nappali, 2500 levelező, míg kb. 10.000 fő távoktatásban vesz részt.

30 hektár szőlős

Dr. Wachtler István külön kiemelte, hogy még lehet jelentkezni vidékfejlesztő, agrár mesterképzésre, amely szak fontosságát is hangsúlyozta. Az iskola most volt felújítva, korszerű infrastruktúrával rendelkezik. Ugyancsak az intézményhez tartozik 3 kutatóintézet: a Fleischmann Rudolf által alapított kompolti kutatóintézet, amely főként a sörárpával foglalkozik, az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, valamint az erdőteleki Botanikus Kert. Ugyancsak az intézmény keretein belül megtalálható egy 500 hektáros tangazdaság, amely szántóföldi növényeket, állatokat és kertészetet is magában foglal, utóbbi keretén belül található 30 hektár szőlős és egy 2500 hektoliteres pincészet, valamint egy 2000 nm-es növényház, amelyben zöldség és dísznövény termesztése folyik. Viszonylag fiatal a tanári kar, hiszen az átlagéletkor 40 év körül van, a minőségi oktatásra jellemző, hogy a tanárok között többen a Magyar Tudományos Akadémia tagjai.

Főiskolai docens

Az egri születésű, a családban borászhagyományokkal rendelkező Barácsi Zoltán szőlész-borász szakon végezte el egyetemi tanulmányait, majd ugyanebből doktorált, több évet töltött előbb gyakornokként, majd posztgraduális képzés keretén belül Franciaországban Bordeaux és Montpellier városában. Jelenleg a főiskola Agrár karán a Kertészeti tanszék főiskolai docense, valamint a Szőlő- és Bortermelési egységet vezeti.

A gyöngyösi intézménnyel kapcsolatban a szőlész-borász képzésről beszélt, amely államilag elismert háromrétű képzést jelent, borász- vincellér, bortechnológusi 2 éves felsőfokú szakképesítés, valamint 3 éves kertészmérnöki főiskolai képzésként. Tervben van egy szőlész-borász mesterképzés beindítása is.