A karmester Olaszországból érkezett

A szerdai sajtótájékoztató főszereplői, (balról): György Róbert, Tódor Albert és Horváth László. A szerző felvétele
A szerdai sajtótájékoztató főszereplői, (balról): György Róbert, Tódor Albert és Horváth László. A szerző felvétele
A Nagyváradi Állami Filharmónia szokásos heti sajtótájékoztatóján Tódor Albert főigazgató köszöntötte a tájékoztatón jelen lévő Horváth Ladislau karmestert és György Róbert előadóművészt.

Elsőként Horváth László kolozsvári születésű, Olaszországban élő karmester, kamaramuzsikus mutatkozott be a sajtósoknak. Elmondta, hogy a nyolcvanas években járt Nagyváradon, akkor egy meghívásnak tett eleget. Örül, hogy most újra itt van és egy nagyszerű zenekarral van alkalma együttműködni. Majd arról szólt, hogy a jelenlévő előadóművésszel, György Róberttel, aki mint basszus-nagybőgős működik közre a ma esti hangversenyen, Kolozsváron már volt közös műsoruk – hangzott el. Ennek sikere késztette arra, hogy javasolja Foica László művészeti igazgatónak e művek előadását itt, Nagyváradon is. Arról is beszélt, hogy a hangverseny keretében a második zenemű, melyet Johannes Matthias Sperger írt, városunkban még nem hangzott el. A karmester – aki egy zenészcsalád ötödik generációjának a képviselője – arról is szólt, hogy jelenleg Firenzében él, ahol számos területen tevékenykedik: karmester, szólista, kamarazenész, koncertmester és pedagógus is egy személyben.

Különleges összeállítás

György Róbert, a kolozsvári Transilvania Filharmónia nagybőgőse csütörtök este énekes szólista minőségében is hallható lesz Mozart és Sperger koncertáriájában egyaránt. Erről a nem könnyű feladatról beszélt és megerősítette mindazt, amit a karmester is említett, hogy egy kolozsvári hangversenyen már sikeresen együttműködtek.

Egyébként a csütörtök esti koncert programja egy különleges összeállítás lesz. Mozart két műve hangzik el: a 23., D-dúr szimfónia, K 181, ezt követően a koncertária basszusra, nagybőgőre és zenekarra, K.612. A koncert első részében még Johannes Matthias Sperger koncertáriáját basszusra, nagybőgőre és zenekarra meghallgathatjuk. Az est záró részében Beethoven VIII., F-dúr szimfónia, op. 93 csendül fel a koncertteremben.

Dérer Ferenc