A Kajántó Mária gyermek- és ifjúsági otthon

A Kajántó Mária gyermek- és ifjúsági otthon
Bihar megye – Az otthonban huszonnégy 18 év alatti és 18-nál idősebb fiatalnak tudnak helyet biztosítani. Az általános szokás az, hogy mindazok a fiatalok, akik betöltik a 18. életévüket, átköltöznek a számukra kialakított garzonokba.

A gyermekotthonban jelenleg csak huszonnégy fiatal lakik, tudtuk meg Gönciné dr. Sadler Annemarie igazgatónőtől. Ezek közül négyen már betöltötték a tizennyolcadik életévüket, így átköltözhetnének az ifjúsági részlegre, ám mivel a kisebbeknek kialakított szobákban is van elég hely, erre még nem került sor. Idén szeptemberben két új gyerek érkezett az otthonba, egy 11 és egy 7 éves kisfiú. Gyerekhiány van, hiszen még négy fiatalt fel tudnának venni a gyerek tagozatra is. Mindaddig, amíg a fiatalok iskolába járnak, a Gyermekvédelemtől kapnak támogatást, a Református Egyházkerület pedig az otthonban dolgozó tíz alkalmazott minimálbérét biztosítja. Öt nevelőnő felügyeli az itt élőket, segítik a fiatalok órákra való felkészülését. Az otthon lakói közül négyen a Révi Technikai Kollégiumba, ketten a nagyváradi Eminescu líceum matematika–informatika szakára, ketten pedig a Lorántffy líceum osztályaiba járnak. Hatan Élesden tanulnak szakiskolában, varrászat-szabászat, kőműves, valamint elekrotehnikai szakokon. A kicsik a helyi általános iskolába járnak, hárman negyedikesek, a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályba két-két diák jár, egy gyerek pedig óvodás.

Több versenyen

Tehetségesen szavaló, énekelő gyerekek élnek az otthonban. Illés Adorján, Kormos Alexandra, Sf]rlea Edina már több versenyen is sikeresen szerepelt. Miből tudják a buszbérleteket fizetni a Révre, Nagyváradra ingázóknak, miből jut minden nap kenyér, meleg étel az asztalra, miből fizetik az áramot? – teszem fel a kérdést a doktornőnek. – A helyi önkormányzat és az egyháztagok segítsége mellett idén közel húszmillió régi lej folyt be az otthon számlájára a 2%-os adófelajánlásokból. Ebből a legnagyobb összeg Curea Lup Constantin ügyvédtől érkezett. A krasznai és az ippi gyülekezetek és nőszövetségeik évről évre támogatást nyújtanak a gyermekotthonnak. Külföldi támogatóink közül az amerikai Kid Stown Alapítványt, a kanadai Kom Over And Help szervezetet említeném. A sassenheimi holland alapítvány fűtéstámogatást ad az intézményünknek. A régi német segítőink továbbra is támogatnak bennünket ruhákkal, élelmiszerekkel, építkezéskor anyagi támogatást is nyújtanak. Most úgy néz ki, hogy a németországi Essen városából is sikerül támogatókat szerezni. Velük Balogh Barnabás biharvajdai lelkipásztor Magyarországra távozása előtti búcsúszolgálatán találkoztunk, és segítséget ígértek. A külföldiek támogatása nélkül reménytelen lenne az életünk – mondja az igazgatónő. Az idei karácsonyt a fiatalok a meleget, biztonságot adó otthonban, családias légkörben ünnepelték meg. Az otthon tevékenységét sokan támogatják, de még mindig kevesen, mondjuk mi mindaz után, amit ott tapasztaltunk.

Hasas János