A kabinet elfogadta az elektronikus útlevelek érvényességi idejét módosító javaslatot

A kabinet elfogadta az elektronikus útlevelek érvényességi idejét módosító javaslatot
Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő.

A 12 évesnél kisebb gyerekek számára 3 évig érvényes elektronikus útleveleket fognak kiállítani – közölte Nelu Barbu kormányszóvivő.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a szóvivő elmondta: az intézkedéssel az útlevélosztályokon gyakran tapasztalható torlódások megszüntetése a cél.

Nelu Barbu arról is tájékoztatott, hogy a tervezet módosítja az egyszerű ideiglenes útlevelek kiállítását szabályozó törvényt. A csütörtökön elfogadott javaslat értelmében ‘objektív sürgősségi helyzetnek kell fennállnia’ ahhoz, hogy egyszerű ideiglenes útlevelet kérvényezhessen valaki. Ilyen helyzetek a betegség, illetve olyan családi vagy munkaügyi körülmények, amelyek nem hagynak időt az egyszerű elektronikus útlevél kiváltására. A sürgősségi helyzetet bizonyítani kell majd az ideiglenes útlevél kérelmezésekor.

A tervezet szerint ugyanakkor ezentúl nem lesz szükség a romániai hatóságok által felülvizsgált igazoló dokumentumokra olyan esetekben, amikor egy kiskorú egy külföldi intézmény által szervezett versenyre vagy továbbképzésre utazik a határokon túlra, és ehhez van szüksége ideiglenes útlevélre.

‘Egy nemzetközi versenyre induló gyermeknek elég lesz felmutatnia az igazolást, hogy valóban versenyre megy, nem lesz többé szükség a hírhedt pecsétre’ – magyarázta Barbu.

A szóvivő azt is elmondta, hogy ha valaki ‘bármilyen indokból’ nem óhajt elektronikus útlevelet, kérvényezhet ideigleneset is, de az nem fog hamarabb elkészülni, mint az elektronikus.

www.agerpres.ro

Címkék: ,