A kürtösi ipari parkba is kell a magyar munkaerő

Arad megye – A román-magyar határon lévő Kürtösnek (Curtici) is szüksége van magyarországi munkaerőre, ezért a település vezetője közúti határátkelő megnyitását szorgalmazza.

Nicolae Aanitei, az Aradtól 17 kilométerre fekvő romániai település polgármestere a Mediafax hírügynökségnek kedden elmondta: Kürtösön nagy a munkaerőhiány. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években nyolc gyár is épült a helyi ipari parkban. Ezeknek a beruházásoknak az összértéke eléri a 300 millió eurót.  A gyárak ráadásul növelnék kapacitásukat, így legkevesebb 3 ezer munkásra lenne szükség ahhoz, hogy fedezzék a munkaerő-keresletet – mondta Aanitei.
A 9500 lakost számláló Kürtösön jelenleg összesen nyolcezer alkalmazott dolgozik. A polgármester becslése szerint az év végéig a településnek már több munkása lesz, mint lakója.
A hiányzó munkaerőt a településvezető magyarországiakkal pótolná, ennek érdekében tárgyalt is 15 kelet-magyarországi település elöljárójával.
A magyarországi munkások ingáztatásához azonban feltétlenül szükséges a közúti határátkelő megépítése – mondta Aanitei -, mivel a jelenlegi vasúti összeköttetés nem nyújt megoldást a napi utaztatásra.
A polgármester szerint Magyarország már elkezdte kiépíteni közúti hálózatát Kürtös irányába, így a román félnek is el kell készítenie négy kilométer hosszú utat. Aanitei szerint az Arad megyei tanács rendelkezik már erre vonatkozó tervvel, így a munkálatok legkésőbb egy éven belül elkezdődhetnek.
Március elején 30 munkás kezdett ingázni Aradra azt követően, hogy egy hódmező