A közgazdaságtan aktuális kérdéseiről

A közgazdaságtan aktuális kérdéseiről
Nagyvárad – A Partiumi Keresztény Egyetem Közgazdaságtan Tanszéke A közgazdaságtan aktuális kérdései címmel csütörtökön tudományos konferenciát szervezett a PKE dísztermében. Érdekes előadások hangzottak el.

A második alkalommal megrendezett tudományos konferencia programjában olyan érdekes, mindenkit érintő előadások szerepeltek, mint például: A bizalom szerepe a gazdasági életben, A bevásárlóturizmus makrogazdasági okai, Az inflációs célkövetési rendszer Romániában vagy Határon átnyúló fejlesztések természete és azok aktuális kérdései. Dr. Biró András tanszékvezető, egyetemi docens köszöntőjét követően dr. Dorin Cosma, a temesvári Nyugati Egyetem professzora beszélt az Európai Unió költségvetéséről. Előadásában egyebek mellett felvázolta a román és az EU-s büdzsé közötti különbségeket, az államháztartási egyensúly elvét, valamint a jogharmonizáció fontosságára is utalást tett.

Homo economicus

Dr. Péter György egyetemi tanár A humán tőke pszihológiai alapjaira világított rá. Úgy vélte: az emberi tőke a legfontosabb társadalmi tényező, mert mindennél jobban segíti a gazdasági fejlődést. A született és a szerzett humán képességek tovább fejleszthetőek, főleg ez utóbbiak válhatnak beruházási eszközöké. Az expozéban szó esett még a tehetségről, mint felismerhető emberi képességről, a külső és a belső indíttatású motivációkról, az intelligenciáról és a kreatívitásról is. Az egyetemi oktató több közt arra is kitért, hogy régebben csak a fizikai munkát ismerték el produktív tényezőnek, valamint a modern közgazdaságtan alapjait megteremtő Adam Smith Homo economicus elméletéről is említést tett. Ezt követően Mihálka Melinda gyakornok A wellness turizmus Romániában címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást, melynek köszönhetően a jelenlevők érdekes információkat tudhattak meg Európa termálvízeiről és geotermikus adottságairól, illetve a romániai wellness szolgáltatásokról.

Ciucur L. Antonius