A közgáz a legmenőbb szak

Az idén a Nagyváradi Egyetem Közgazdaságtan Karára jelentkeztek a legtöbben, de nagy az érdeklődés a történelem, földrajz és nemzetközi kapcsolatok, a környezetvédelem és az építészet iránt is.

Pénteken délután négy óráig lehetett beiratkozni a Nagyváradi Egyetemre. Az utolsó beiratkozási nap előtt a váradi felsőfokú intézmény tizennyolc karára összesen 5424 személy jelentkezett. Olimpia Popoviciu szóvivő elmondta, hogy a határidő leteltéig mintegy hatezerre fog emelkedni a beiratkozottak száma. A 2008-2009-es tanévben az állami egyetem összesen 7632 helyet hírdetett meg, melyekből 1649 államilag támogatott, azaz nem költségtérítéses hely. A legtöbben, 1147-en a Közgazdasági Karra jelentkeztek, igaz, ez a kar az, amelyiken messze a legtöbb, 1520 helyet indítanak. A beiratkozások alapján a Történelem, Földrajz és Nemzetközi Kapcsolatok Kar a második legkedveltebb, hiszen péntekig 688-an iratkoztak be a meghírdetett 526 helyre. A Környezetvédelmi Kar által meghírdetett 947 helyre péntekig csak 630-an iratkoztak be.

A legkisebb érdeklődés a Textil és Böripari Kar iránt mutatkozik, a meghírdetett 126 helyre tizennyolcan jelentkeztek. Az egy helyre jutó felvételizők száma alapján a Nagyváradi Egyetemen az Építészet Szakra a legnehezebb bejutni, itt ugyanis 2,3 az egy helyre jutó jelentkezők száma. A Történelem, Földrajz és Nemzetközi Kapcsolatok Karon 1,3-szoros a túljelentkezés, minden más szakon péntekig kevesebb diák iratkozott be mint ahány hely meg lett hírdetve. Az egyetem 11 térítésmentes helyet hírdetett meg a Moldovai Köztársaságból érkezett diákoknak, de már péntekig tizennégy moldovai állampolgár iratkozott be az egyetemre. Az idén 23 térítésmentes helyet különített el az egyetem roma nemzetiségű tanulóknak, de péntekig mindössze tizenhárman jelentkeztek ezekre a helyekre.

Pap IstvánTovábbi hírek a Erdon Egyetem kategóriából