A közegészségügyi miniszter optimista

Eugen Nicolaescu, közegészségügyi miniszter Marosvásárhelyen nyilatkozott az orvosok és egészségügyi dolgozók masszív külföldre való távozásával kapcsolatban.

Szerinte csak a sajtó kelt megint pánikot, de azok, akik valóban Nagy-Britanniába távoztak, a 3000 fontos fizetés miatt, azoknak sem annyira jó a járulékos költségek miatt (albérlet, stb.)

“Három hete Angliában jártam, ahol találkoztam Romániából kivándorolt orvosokkal. Voltak, akik 20 éve mentek el, voltak, akik csak pár éve. A többségüknek nincsen annyira jó élete, ahogy a romániai sajtó bemutatja. Valóban keresnek egyesek 3000 fontot havonta, de arról mindenki megfeledkezik, hogy az albérlet és egyéb – a lakással járó költségek – elérhetik az 1800 fontot.” – nyilatkozta a miniszter, aki azt is hozzátette, hogy természetesen megérti, hogy a külföldnek, és a kecsegtetőbb anyagi kilátások sok román állampolgárt vonzz.

A szaktárca vezetője nem tartja kétségbeejtőnek az utóbbi másfél évben hazánkból kivándorolt körülbelül 2000 orvos számát. Szerinte a nyitott munkaerőpiac ugyanúgy vonzz hazánkba külföldről orvosokat.

“Nem állíthatunk meg senki, ha külföldön szeretne munkát vállalni, de azt megehetjük, hogy itthon teremtünk olyan körülményeket, amelyek maradásra bírják őket. A nyelvismeret lehetne a legnagyobb megtartó erő, hiszen ebben a szakmában elengedhetetlen a szakkifejezések pontos, mélyreható ismerete.” – állítja a miniszter.

Arra az ígéretére is figyelmeztették a minisztert, hogy tegye nyilvánossá azoknak az orvosoknak a névsorát, akik 4000 euró felett is keresnek Romániában. A szaktárca vezetője szerint ennek az ideje még nem jött el, és akkor tartaná megengedhetőnek a kereset közzétételét, hogy erkölcsileg megfellebbezhető az adott gyógyító jó híre.

A miniszter optimista a jövőt tekintve. Szerinte pár éven belül visszaszerzi a közegészségügy a megérdemelt helyét a társadalomban, és a megbecsülését is.