A közösség-szervezés, a támogatás a cél továbbra is

A közösség-szervezés, a támogatás a cél továbbra is
Bihar megye – A napokban szervezett kulturális estet cigányoknak Diószegen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Cigánymissziós Központja. Ott kérdeztük Nagy József Barna misszióvezetőt.

Korábban, pontosan 2006. július elsején ugyancsak a központ szervezett szabadtéri istentiszteletet a községbeli cigányoknak a Szigetnek nevezett telepen. Akkor Tőkés László püspök hirdetett igét, s mint fogalmazott „nem folytathatjuk a struccpolitikát, a cigánykérdés a visszájára fordulhat”. Ezzel arra utalt, hogy a község mintegy 7.000 lakosa között 2.000-es létszámot jelentő cigányság sorai közül egyre többen gyarapítják a történelmi egyházak ellenében megjelenő szekták sorait.

Rajta vannak az ügyön

Az említett alkalomkor szóba került a cigányok gyülekezetté formálása, oktatásuk segítése, sőt, a püspök 5 éven belül templom építését is ígérte nekik. A nemrégiben szervezett kulturális esemény alkalmából kérdeztük meg Nagy József Barnát, a Cigánymisszós Központ vezetőjét, milyen előrelpések történtek a fenti célok elérésére az eltelt közel másfél évben. Nagy József Barna elmondta, a püspök a helyi lelkésznek adta feladatul, hogy havonta 1–2 alkalommal tartson külön istentiszteletet a Szigeten és próbálja meg a gyülekezet kialakítását, tudomása szerint ebben az ügyben nem történt semmi. A templom építése is ígéret szintjén van, erre akkor lesz lehetőség, ha pályázati forrásokat találnak. Erre nagyobb lesz az esély Nagy József Barna szerint „ha a püspök úr bejut az Európai Unió parlamentjébe, minden esetre rajta vagyunk az ügyön”, fogalmazott.

Gyűjtenek, osztanak

A cigányság helyzetének jobbításá érdekében többször osztottak élelmiszer- és ruhasegélyeket. A püspök nem, de a Központ vezetője, elmondása szerint, az eltelt hónapok alatt többször is megfordult Diószegen, ezekben a hetekben éppen tanszer-adományokat gyűjtöttek a cigánygyerekeknek. Tervek tekintetében továbbra is a közösség megszervezését, és az gyerekek iskoláztatásának segítését tekintik elsődleges céjuknak.

Rencz Csaba