A közösség megtartása a cél

A közösség megtartása a cél
Az RMDSZ színeiben tisztséget nyert polgármesterek találkozóját szervezték meg Székelyudvarhelyen. Biharból több mint 40 polgármester, alpolgármester, helyi és megyei tanácsos vett részt.

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István dísztermében Cseke Attila, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke köszöntötte a megjelenteket péntek délelőtt, majd a vendéglátók közül Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét szólította a mikrofonhoz. – Örülök annak, hogy tudtunk élni a választás szabadságával, és az udvarhelyiek tudtak választani – mondta többek között az érdekvédelmi szervezet listáján mandátumhoz jutott fiatal polgármester.

Politikai helyzetelemzés

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnökének üdvözlő szavai után Markó Béla tartott politikai helyzetelemzést. – Jó programmal, jó jelöltekkel, azzal, hogy mi nem csak beszéltünk, hanem tettük is a dolgunkat, sikerült legyőznünk a kishitűséget és közel 3 ezer politikusunk jutott be az önkormányzatokba. Célunk az, hogy az elkövetkező négy évben is annak a közösségnek az érdekeit képviseljük, akik bizalmat szavaztak a jelöltjeinknek. A továbbiakban is sok lesz a dolgunk. A cél a magyar közösség megtartása, megerősítése, mind Székelyföldön, mind a szórványban. A következő kihívás az őszi parlamenti választás. Olyan üzenetet kell megfogalmaznunk, hogy a romániai magyarság elégedetlen 15%-át is meg tudjuk győzni. Vannak, akik harcolnak az autonómiáért, mi dolgozni fogunk érte, szögezte le Markó.

Emberközeli kampány

A helyhatósági választások eredményeit Kelemen Hunor kampányfőnök elemezte. A kitűzött céljainkat, azt, hogy országos szinten elérjük az 5%-os küszöböt, megismételjük a 2004-ben elért eredményeket és visszaszerezzük az EP-választáson elvesztett szavazóinkat, egy nyitott, emberközeli kampánnyal sikerült teljesítenünk, mondta. A helyhatósági választások tanulságait Cseke Attila ismertette. Nem elég csak dolgozni, munkánknak látszata és visszhangja is kell legyen, figyelmeztetett az önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök. Érdekes volt megtudni, hogy országos szinten 16 tanács „egyszínű”, ebből nyolc olyan önkormányzat van – köztük a borsi Tanács –, ahol csak az RMDSZ képviselői jutottak mandátumhoz. Ezt követően Markó Béla díszoklevelet adott át a helyhatósági választásokon RMDSZ-színekben mandátumot szerzett megyeitanács-elnököknek és polgármestereknek.

Hasas János