A kövér és dohányzó nők előbb halnak Amerikában

Az Egyesült Államok szegényebb déli államaiban szembeötlően rövidült a nők várható élettartama a 80-as évek óta – állapították meg bostoni és washingtoni kutatók. Az ok első sorban a dohányzással és a kövérséggel kapcsolatos betegségekben rejlik.

A kutatók több mint 2 ezer megye 40 évi (1960-2000) halálozási statisztikáit elemezték. Kiderült, hogy miközben országos átlagban a várható élettartam a nőknél 6 évvel nőtt, a férfiaknál pedig 7 évvel, ezen belül a vizsgált megyék felében a várható élettartam vagy stagnált vagy csökkent.

A főleg déli szegény megyékben a nők 19 százalékának csökkent a várható élettartama. A férfi lakosság 4 százalékánál tapasztalták a várható élettartam rövidülését.

Az Egyesült Államokban országos átlagban a várható élethossz ez alatt a 4 évtized alatt csaknem 67 évről 74 év fölé nőtt a férfiaknál, és 73,5 évről majdnem 80 évre emelkedett a nőknél.

A tehetősebb megyékben a férfiak a 80-as évek elején 9 évvel éltek tovább, mint a szegény régiókban. A különbség a 90-es évek végére 11 évre emelkedett. A nőknél a tehetősek előnye 6,7 évről 7,5 évre módosult.

Ahol stagnált vagy csökkent a várható élettartam, ott a fő halálokok a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a rák és a légúti betegségek. A férfiaknál halálokként gyakoribb lett az AIDS és a gyilkosság (a nőknél nem).

A kutatók rámutatnak, hogy az Egyesült Államokban eddig elfogadhatónak tartották a halálozásban tapasztalható egyenlőtlenségeket addig, amíg az országos átlagos adatok javulnak. A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet, hogy az adatok szerint az amerikai lakosság óriási hányadának romlott az egészsége az elmúlt 20 évben.


A tanulmány a PLoS Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg.