A könyv ünneplése

A könyv ünneplése
Bihar megye – A könyv ünnepének hagyományosan április 23.-át, William Shakespeare, Miguel de Cervantes és Inca Garcilaso de la Vega 1616-os halálának napját tekintik. Ezt Romániában 1999 óta a Könyvtárak napjaként ünneplik.

Nem volt ez másképp idén sem, amikor a Könyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Egyesülete “Könyvtárak hete” címmel rendezvénysorozatot szentelt a könyv ünneplésére. A Gheorghe Şincai Könyvtárban a rendezvények lezajlásáról és a jővőbeli tervekről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn. Amint elhangzott az Egyesület a Könyvtárak Hete alkalmából kerekasztal megbeszélések, filmvetítések, irodalmi estek, könyvbemutatók és egyébb kulturális rendezvények szervezésével ünnepelnek. Ezen kívül nagy örömükre szolgált, hogy idén Nagyvárad, illetve Félixfürdő szolgált az Egyesület minden évben megszervezett általános konferenciájának helyszinéül. A tájékoztatón jelen volt Adina Sarca, a nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának munkatársa aki a könyvtár és a hivatal közös projektjét ismertette, melynek köszönhetően közösen beindították az ún. mozgó könyvtári szolgáltatást. A projekt főleg nyugdíjasoknak, szociálisan rászorulóknak, börtöni raboknak teszi elérhetővé a könyvtári könyvek kölcsönzését.Mariana Barna a gyermekeknek szóló programokról tájékoztatta a jelen lévőket, melyek szervezésében szoros partneri együttműködést folytatnak 27 tanügyi, szociális intézménnyel és alapítvánnyal.

Ingyen számitógép

Pantea Delea könyvtáros a Bill és Melinda Gates alapítvány globális könyvtárprojektjéről szólt, melyre a bihari önkormányzatok minimális érdeklődést tanúsítottak. A Microsoft első emberének alapítványa a könyvtárak számítógépes hálózatának kiépítésében és ezeknek az internethez való hozzáfésésében nyújtana segédkezet a romániai önkormányzatoknak. A projekt kivitelezéséhez egyedül azt kérték az önkormányzatoktól, hogy teremtsék meg a szükséges körülményeket és helyet, de sok településen nem tudnak ennek eleget tenni, tekintettel arra, hogy sokuk még könyvtárral sem rendelkeznek. Bihar megye települései közül mindössze 40 település vesz részt a tulnyomórészt az alapítvány által finanszírozott projektben, ami arra utal, hogy az önkormányzatok nem ismerik eléggé a lehetőséget, mely kétségkívül jelentős segítség lenne az intézményeket összekötő hálózat kiépítése, illeteve a vidéki lakosság internethozzáférése szempontjából.

 

Mészáros Tímea