A Költészet Napja Biharon

A Költészet Napja Biharon
Bihar megye – Április 11-én a Gáspár András I-VIII Osztályos Iskola szavalóversennyel és két színdarabbal emlékezett meg a Magyar Költészet Napjáról. A szavalóverseny három korosztályban volt megrendezve: az I-II., III-IV. (Bihar és Hegyközkovácsi), ill.az V-VIII. osztályos, bihari és hegyközkovácsi diákok számára.

Az elemi osztályosok egy szabadon választott verset szavaltak el, míg a gimnazisták a szabadon választott vers mellett egy József Attila költeménnyel is készültek. A zsűri tagjai Keresztény Mária nyugdíjas magyartanárnő (a zsűri elnöke), Piski Emese magyartanárnő, a paptamási iskola igazgatónője és Vad Márta, a bihari iskola igazgatónője voltak. A tanulók lelkesen készültek a megmérettetésre, s ami igazán dicséretre méltó, az hogy a diákok önmaguk dolgoztak, választották ki a verseket és készítették elő a szavalatokat. Ezzel szerettük volna elérni azt, hogy a gyermekek versesköteteket vegyenek kezükbe és dolgozzanak azzal a költeménnyel, amit választottak. A szavalóversenyt követően egy angol nyelvű színdarabot (Jack and the beanstalk) adtak elő az iskola diákjai, a jelenetet Benchiu Mihaela angoltanárnő tanította be.

Ezt Devecsery Lázsló: Idővarázs című jelenete követte, melyet az iskola színjátszó csoportja mutatott be, Hegyesi Sarolta és Csorba Krisztina tanárnők felkészítésével. A rövid színdarabok a Multikulturalitás az én iskolámban elnevezésű pályázat részei, melyet tavaly nyert meg az iskola. A jelenetek után a díjátadás következett, ahol a zsűri értékelte a szavalatokat, jó tanácsokkal, bíztatással látta el a tanulókat, kihangsúlyozva a költészet értékeit, szépségeit. Minden résztvevő élményekben gazdagon, a jövőbeli folytatás reményében, jó hangulatban távozott, várva a következő alkalmat, melyen ismét, együtt, önfeledten ünnepelhetnek.

Csorba Krisztina