A jövő évi választásokon való együttműködésről tárgyalt az RMDSZ és az MPP

Biró Zsolt, az MPP elnöke
Biró Zsolt, az MPP elnöke
A 2016 nyarán tartandó önkormányzati, illetve a 2016 őszén tartandó parlamenti választásokon való együttműködésről tárgyaltak hétfőn Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői – közölte hírlevelében az RMDSZ.

A közlemény szerint mindkét fél egyetértett abban, hogy keresni kell a lehetőséget a két választáson való közös munkára. “Az önkormányzati választások vonatkozásában jogi szempontból több együttműködési lehetőséget is beazonosítottak, a parlamenti választások esetében a partnerség kizárólag az RMDSZ listáján történhet meg” – idézte az RMDSZ hírlevele a tárgyalás következtetését. Azt is hozzátette, hogy a megbeszélésen felmerült egy közös munkacsoport létrehozásának lehetősége is, amely a választási programot dolgozná ki.
Az RMDSZ azt is közölte, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) november 7-én tartandó ülésén fogadják el az önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatát. “A szövetség és az MPP közötti megállapodás aláírására ez után kerülhet sor” – áll a közleményben.
Az RMDSZ közlése szerint a kétpárti egyeztetés napirendjén a romániai magyar közösség érdekérvényesítő képességének növelése, a két szervezet önállóságához és identitásához való joga, a 2014-es európai parlamenti választást megelőző politikai együttműködési megállapodás pozitív eredményei és a magyar közösség képviseletének maximalizálása szerepelt még.
Biró Zsolt, az MPP elnöke az MTI-nek elmondta, pártja továbbra is szorgalmazza a székelyföldi autonómiatervezet mielőbbi parlamenti beterjesztését. “Nem szeretnénk, ha ez a kérdés kampánytémává silányulna” – fogalmazott.
Hozzátette, az önkormányzati választásokon “akár települési szintű koalíciókban, akár egymás jelöltjeinek a kölcsönös támogatásában” is megmutatkozhat az együttműködés. Szerinte ez nem mond ellent “a választás szabadsága” jelszónak, amellyel pártja az eddigi választásokon szerepelt. “A tömbmagyarságban továbbra is versenyezni fogunk az RMDSZ-szel. Ha lesznek olyan települések, ahol egymás jelöltjeit támogatjuk, ezek olyan kivételek lesznek, amelyek a szabályt erősítik” – mondta Biró Zsolt.