„A jó megoldás az volna, ha Nagy-Britannia az EU-ban maradna”

Biró Rozália parlamenti képviselő. A szerző felvétele
Biró Rozália parlamenti képviselő. A szerző felvétele
Csütörtökön az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke. Beszámolt 2018-as tevékenységéről, és beszélt még a Brexitről, valamint Románia Európa Tanácsi soros elnökségéről.

Széles körű tevékenységet fejtett ki 2018-ban Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő, derült ki tegnapi évértékelőjéből. Kilenc törvényjavaslata volt, melyből öt lett törvény, számos politikai nyilatkozatot tett, többször interpellált és fogalmazott meg kérdéseket. Ott volt az általa kezdeményezett, az Isztambuli Egyezmény gyakorlatba ültetését célul kitűző multiszektoriális munkacsoport ülésein, aktív közreműködője volt a fenntartható fejlődésért albizottságnak, külföldi delegációkat és nagyköveteket fogadott, részt vett a külügyi szakbizottság különféle eseményein. Találkozókat indítványozott a parlamenti pártok nőszervezeteinek vezetőivel, külföldi biztonságpolitikai és külügyi témájú tanácskozásokon szólalt fel, és mint az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnöke is igen aktív volt.

A megvalósításai közül hármat emelt ki, melyek szerinte a legfontosabbak. Az egyik a német Bundestagban való látogatása, és az ottani külügyi bizottsági elnök ígérete, mely arra vonatkozik, hogy támogatni fogják az ENSZ Biztonsági Tanácsában Románia jelöltségét nem állandó tagként, mely tagság két évre szólna. A másik egy konferencia, melynek köszönhetően az Európai Unión belül a nők és a férfiak esélyegyenlőségével foglalkozó intézményt befolyásolni tudta abból a szempontból, hogy értékelje azokat az erőfeszítéseket és előrehaladásokat, melyeket Románia ezen a téren tett. A harmadik pedig az a törvénymódosítás, ami arra vonatkozott, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak esetében azonnal kiállíthatják a hatóságok a távolságtartási végzést, és az agresszornak el kell mennie a lakásból még akkor is, ha az ő tulajdonában van.

Elnökség

Románia Európa Tanácsi, hat hónapig tartó soros elnökségére áttérve Biró Rozália pozitívnak minősítette, hogy a mottó a kohézió, mert szerinte ez egy olyan közös európai érték, melyre lényeges összpontosítani egy olyan időszakban, amikor sok probléma és feszültség veszélyezteti az EU egységét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs könnyű dolga Romániának, hiszen az év első felében ő kell szervezze és vezesse a miniszteri találkozókat Brüsszelben, körülbelül 150 munkacsoport tevékenységét kell koordinálja, miközben közel 300 törvényjavaslat lesz napirenden az EP-ben. Ugyanakkor 1500 formális és informális tanácskozásra kerül sor ebben a periódusban, és 7 interparlamentáris konferenciát szerveznek, egyet kivéve valamennyit Romániában.

A képviselő hibának nevezte, hogy az általános négy prioritás mellé (a konvergencia Európája; a biztonság Európája; Európa, mint globális szereplő, valamint a közös értékek Európája), Románia nem jelölte ki saját célként a schengeni övezethez való csatlakozást, valamint a Via Carpatica közlekedési folyosó projektjének fejlesztését és anyagi támogatását.

Brexit

Biró Rozália úgy vélte: elismerésre méltó, hogy az EU bennmaradó 27 tagállama egységesen lépett fel a britekkel történő hivatalos tárgyalásokon. Nem volt egyszerű az út, ugyanis a kilépési dokumentum 585 oldalas. Mint ismert, a brit parlament a héten az egyik nap elutasította ezt, a másik nap azonban megbukott a Theresa May elleni bizalmatlansági indítvány. Talán egy kicsit nőtt az esélye annak, hogy Nagy-Britannia „visszalép a kilépéstől”, de ehhez sok feltételnek kell teljesülnie. Sokféle forgatókönyv lehetséges, miközben ahány kulcsszereplő, annyiféle vélemény, és tovább bonyolítja a helyzetet, hogy májusban európai parlamenti választások lesznek. A képviselő szerint, ha végül marad a kilépés, akkor Románia szempontjából az lenne jó, ha ezt világos és konkrét egyezményekkel kereteznék, a személyes véleménye pedig az, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok szemszögéből nézve is a legjobb megoldás az volna, ha Nagy-Britannia maradna az EU-ban, legalábbis gazdasági és biztonságpolitikai szempontból egészen bizonyosan.

Ciucur Losonczi Antonius