A jóindulatukban bíznak

A jóindulatukban bíznak
Szatmárnémeti — Nagyban megnehezítik a vakok és gyengénlátók mindennapjait a tilosban parkoló autók.

A tavalyi évben vakok és gyengénlátók számára is biztonságossá tették a Vasile Lucaciu utca és a Sugárút kereszteződésénél lévő átjárót. Szatmárnémetiben jelenleg ez az egyetlen kereszteződés, amit jelzésekkel láttak el. A városvezetés ígéretei szerint, idővel a két híd lábánál lévő átjárókat is felszerelik majd — olvashatták egyik előző lapszámunkban.

A Vakok és Gyengénlátók Szatmár megyei szervezete jelenleg több mint ezer fogyatékkal élő személyt tart számon, melyből 53 kiskorú, így elmondhatjuk, hogy elég sok embert érint, hogy hány keresztődés van ellátva jelzésekkel. A vakok és gyengénlátók közül vannak akik egyedül közlekednek az utcán. Ők a hangok alapján tájékozódnak, viszont, a parkoló autókat gyakran nem tudják kikerülni. Például, a Mihai Viteazul utcán, ahol a székház van, sok vak és gyengénlátó közlekedik és az autósok nem gondolnak arra, hogy azzal hogy tilosban parkolnak ellehtetlenítik a fogyatékkal élők közlekedését. „Már kérvényt is adtunk be a polgármesteri hivatalba. A válasz az volt, hogy nem állhat minden sofőr mellett egy rendőr, így csak az autósok jóindulatában bízhatunk”— mondta el lapunknak Katócz Ágnes, a Vakok és gyengénlátók Szatmár megyei szervezetének titkára.

A székházat nemrég újították fel, de a mozgássérült–feljáró olyan csúszós, hogy szinte használhatatlan, még ilyen enyhe időben is. Nemsokára a Halláskárosultak Egyesülete is ebbe a székházba költözik, akkor majd még több ember fog itt naponta megfordulni — magyarázta Katócz Ágnes.

Speciális iskola

Szatmárnémetiben nincs vakok és gyengénlátók számára speciális iskola, ezért Kolozsváron, Aradon, Bukarestben járhatnak csak iskolába. Most sokan tanulnak masszőrnek, mivel ezzel a képesítéssel szinte biztos, hogy el tudnak helyezkedni, nem csak az egészségügyben, hanem szépségszalonokban is.