A jövő év eseményeit tervezték

A jövő év eseményeit tervezték
Nagyvárad – Elnökségi ülést tartott november 24-én a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság. Dukrét Géza, a megyei elnökök és a küldöttek a jövő évi munkatervet beszélték meg.

Az elnökség többek között eldöntötte, hogy a tavaszi Partiumi Honismereti Találkozót március 29-én tartsák Nagyváradon. Az őszi honismereti konferencia szeptember 5–7. között Érsemjénben lesz. A Varadinum égisze alatt megtartott pályázati díjkiosztó ünnepséget mint mindig, most is az ünnepi rendezvény szombat délelőttjén tartják. Megvitatták a jövő évi pályázati témákat, amelyeket rövidesen közölnek a helyi sajtóban is. Marad a 20. század öröksége, a pusztuló műemlékeink téma. Az évforduló kapcsán az 1848–1949-es forradalom és szabadságharc emlékeinek nyomában cím alatt is lehet majd pályázni.

A reneszánsz éve

2008 a reneszánsz éve, emiatt a pályázati témák közé ezt is bevették a Partium és a Bánság vonatkozásában. Ajánlott téma a Kolozsvári testvérek munkássága, Vitéz Vános püspök és váradi udvara, illetve Mátyás király és kora is. Természetesen 2011-ig folytatódik a Jubileumi Rákóczi Évek témakör is. Ennek keretében többek között egy emléktúrát szerveznek, illetve kiadják a Rákóczi-breviáriumot. Megvitatták a Partiumi füzetek jövő évre tervezett kiadványait, javaslatok hangzottak el a jövő évi Fényes Elek-díjak odaítéléséről, újabb emléktáblák avatásáról, évfordulós megemlékezésekről is.

Péter I. Zoltán