A hölgyek előtt tisztelegtek

A hölgyek előtt tisztelegtek
Nagyvárad- Március 9-én este az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Partium Alapítvány és a Varadinum Kulturális Alapítvány teltházas nőnapi ünnepséget rendezett a nagyváradi Szigligeti Színházban.

 

 

Március 9-én a Communitas Alapítvány támogatásával az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Partium Alapítvány és a Varadinum Kulturális Alapítvány ünnepséget rendeztek a Szigligeti Színházban, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezáltal tiszteletüket és elismerésüket fejezzék ki a szebbik nem képviselői iránt. Ennek megfelelően az eseményre az érintettek kaptak meghívót, csak elvétve lehetett látni néhány férfit. A megjelenteket a moderátor szerepet elvállaló Firtos Edit színművésznő üdvözölte, majd Cseke Attila szenátor köszöntötte a hölgyeket, Kosztolányi Dezső: Nők című költeményével. Arra hívta fel a figyelmet: a tudásról, a szakértelemről, a megbecsülésről és a szórakoztatásról szól ez az este, a nők előtti tisztelgés jeléül. Hangsúlyozta: az ember egyik legfontosabb küldetése, hogy maradandó nyomot hagyjon a következő generációk számára, és a nők ezen a téren előnyben vannak, hiszen az életnek adnak életet. „Soha a nőkről csúnyán ne beszélj, nincs oly alantas asszonyi személy, aki ne volna méltó tiszteletre: hisz asszony nélkül férfi nem születne”– idézte Pedro Calderón szavait a honatya, majd egy virágkosarat helyezve a színpadra kívánt az ünnepelteknek jó egészséget és sok sikert az életben.

Biró Rozália alpolgármester asszony, váradi RMDSZ-elnök kettős minőségében –nőként és édesanyaként– szólt az egybegyűltekhez, kiemelve azt, milyen nagy adománya a sorsnak, hogy a nők anyák, majd nagymamák lehetnek. Féltő gondoskodással, nagy szeretettel, törödéssel és odafigyeléssel egyengetik gyermekeik útját, és jelképesen akkor is fogják a kezeiket, amikor már kirepültek a családi fészekből. Az ő biztató mosolyaikra, simogatásaikra, ölelő karjukra és példamutatásukra is szükség van ahhoz, hogy a következő generációk is ne máshol, hanem a szülőföldjükön képzeljék el a jövőjüket és boldogulásukat, „a nők lelkiereje kell ahhoz, hogy egy nemzet élni tudjon”– fogalmazott az elöljáró.

 

Kényszerszinglik

 

A köszöntések után dr. Kopp Mária orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese tartott előadást, Munka és család a posztmodern társadalommal címmel. Egyebek mellett arra is rámutatott, hogy egy vizsgálat szerint Európában még mindig Magyarországon a legerősebb a generációk közötti kapcsolat. Ezzel összefüggésben például a magyar fiatalok 70 százaléka azt nyilatkozta, hogy nem lehet majd igazán boldog gyermek nélkül, sajnos azonban míg 20 fiatal 24 utódot szeretne, a valóságban csupán 13 gyermek születik meg. A várható élettartam 70–77 év a nők javára, de a férfiak számára egészségvédő tényező lehet (vagyis tovább élhetnek), ha ők is bekapcsolódnak a gyermeknevelésbe. Megtudtuk még, hogy utóbbi évtizedekben ugyan pozitív változás történt abban az értelemben, hogy már nem divatok az érdekházasságok, viszont a posztmodern társadalom egyik jellemzője, hogy sokan nem találnak párt maguknak, s ezért kialakult a kényszerszinglik világa. A szakember a családon belüli jó kapcsolat fontosságára is kitért, rávilágítva arra, hogy a férfiak számára a jó házasság egy olyan védőfaktor, mely még a nem dohányzásnál is jótékonyabb hatású. Egy kimutatás szerint például azok a férfiak esetében, aki házasságban élnek, háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy elérik a 69. életévet, ha pedig ez a kapcsolat jó és harmonikus, akkor ötször nagyobb ennek az esélye.

A meghívott a bizalom pszichofiziológiájáról, protektív szerepéről is beszélt, valamint javaslatokat tett a munka és az otthoni teendők összehangolása érdekében, íme néhány ezek közül: rugalmas munkaidő, részmunkaidő, otthoni távmunka lehetőségeinek megteremtése; rugalmas gyermekgondozási hálózat kialakítása; legyen átválthatóság a készpénzben kapott támogatások és a gyermeknevelést segítő szolgáltatások között; családbarát munkahelyek, önkormányzatok és felsőoktatási intézmények; lakástámogatás, fecskeházak gyermekes fiataloknak; a társkapcsolati készségek fejlesztése. Érdekes és lényegre törő értekezését dr. Kopp Mária egy megfontolandó ötlettel zárta: ahogy elhalálozáskor a házakra fekete zászlót tesznek ki, úgy a csecsemő születésekor a csőrében polyást tartó műgólya jelezze, hogy új jövevény érkezett.

 

MÉLTÓSÁG ÉS HELYTÁLLÁS

 

Az előadást követően kiosztották a Méltóság és helytállás életműdíjakat, melyeket dr. Földes Béla, a Partium Alapítvány elnökének javaslatára az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szakbizottsága itél oda ezentúl minden évben két olyan hölgynek, akik közéleti és szakmai szerepvállalásukkal a szellemi gyarapodást, az életcélok elérését és a feladatok megoldását segítik elő. Az idén dr. Jagamos Marianne Irma szemész főorvos és dr. Eszenyeiné dr. Széles Mária református teológia-professzor részesültek az elismerésben, a laudációkat Bradács Alíz, a margittai városi kórház igazgatója és Veres-Kovács Attila várad-olaszi lelkipásztor olvasta fel. A rendezvény a Mágnás Miska című operettel zárult.

 

Ciucur Losonczi Antonius