A hóban szundikálnak a medvék

Fotó: Horia Bogdan
Fotó: Horia Bogdan
Az állatkert felkészült a téli időszakra, így nem okoz problémát a mostani hidegebb hőmérséklet – tájékoztatta a Bihari Naplót Bimbó-Szuhai Tibor, a létesítmény ügyvezetője.

Egyesek, mint például a szibériai tigris vagy a farkasok, kifejezetten szeretik a hideget, a többiek, főleg a növényevők esetében pedig már késő ősszel emelték a napi fejadagot, hogy egy zsíradag alakuljon ki rajtuk. Ugyanígy a nagymacskáknál – konzultálva az állatorvossal – vitaminnal való kezelési időszakokat vezettek be.
Közismert, hogy a vadasparkokban tartott medvék nem alszanak téli álmot, mert van számukra elegendő élelem, így a váradiak sem tértek nyugovóra. Nyáron előszeretettel pancsolnak a számukra kijelölt helyen lévő tóban, most pedig csúszkálnak rajta, sőt egy léket is „fúrtak”, noha hal természetesen nincs a vízben. Szeretik a havat is, amikor süt a nap, kifekszenek rá, és úgy sziesztáznak, vagy alszanak egy kicsit.
Azt is megtudtuk, hogy a szilveszteri petárdázások különösebben nem okoztak riadalmat az állatkertben, hiszen a nagyobb ragadozók zárt helyiségben vannak, és ez egyfajta hangszigetelést is biztosít számukra.

Ciucur Losonczi Antonius