A hó és jég birodalmában

A hó és jég birodalmában
Szatmár megyében jelentős mennyiségű hó hullott az elmúlt hétvégén, mely jelentősen megnehezítette a közlekedésben résztvevők életét.

 

Szatmár megyében péntek délután elkezdett havazni, gyakorlatilag az Országos Meteorológiai Szolgálat által előrejelzett menetrend szerint, szombat reggelre pedig már jelentős mennyiségű hó hullott, nem kis fejtörést okozva a hóeltakarítással megbízott vállalatoknak, úgy a megyeszékhelyen, mint a megyében. A szombati intenzív havazás pedig csak nehezítette a hóeltakarítási munkálatokat, így a legtöbb szatmárinak az volt az érzése, hogy egyáltalán nem tisztítják az utakat. Szatmárnémetiben szombaton a Florisal Rt. munkagépei és alkalmazottai sem győzték a munkát, időnként még a hidakat és a város főbb útvonalait is pár centiméteres hóréteg borította. A lakónegyedek útjai, járdái, illetve a mellékutcákon ugyan áthaladt a hókotró, de néhány perc elteltével már nyoma sem maradt a gépezetnek a sűrű havazásnak miatt. Vasárnap, köszönhetően annak, hogy elállt a havazás, Szatmárnémeti főbb útvonalai járhatóak voltak az autósok számára, ám a gyalogosoknak minden ügyességükre és leleményességükre szükségük volt, hogy átjussanak a hídon, és aztán a 40 centiméteres hótorlaszokon, melyek az út szélén tornyosultak. Aki gyalogosan szeretett volna egyik városrészből a másikba eljutni, bizony belemelegedett a feladatba, hiszen a legtöbb helyen nem volt eltakarítva a járda.

Kisebb fennakadást okozott a hétvégi havazás Szatmár megyében, azonban egyetlen utat sem kellett lezárni a forgalom elől, derül ki a megyei tanács munkatársainak nyilatkozatából. A megyét hóeltakarítás szempontjából négy zónára osztották, és a havazás kezdetétől minden zónában kilenc hókotró kezdte el a munkát. Az Országos Útügyi Vállalat (CNDANR) által kezelt Szatmár megyei utakon 15 hókotró dolgozott és 94 tonna csúszásgátlót szórtak szét, hogy az utak járhatóak legyenek. A CNADNR adataiból kiderül, hogy vasárnap a megye útjainak legnagyobb részén 2 centiméteres hó nehezítette a közlekedést. Violeta Reghina, a Szatmár Megyei Tanács elnökének tanácsadója elmondta, a megye útjai járhatóak voltak, és bár több lakossági bejelentés érkezett, egyik sem bizonyult megalapozottnak. A szombati intenzív havazás ugyan megnehezítette az utak tisztán tartását, vasárnap a havazás elálltával folytatódott az utak tisztítása. Szatmárnémetiben vasárnap a szombatinál több hókotrót lehetett látni, a főbb útvonalak járhatóak voltak, de a gyalogosok igencsak nehéz körülmények közepette tudtak haladni.

 

Hóhelyzet Nagykárolyban

 

Sok gondot okozott a hirtelen lehullott nagy mennyiségű hó Nagykárolyban és környékén is, a hókotrók nem győzték tisztítani az utakat. A közlekedést drasztikusan nem befolyásolta a havazás és hófúvás, inkább csak kellemetlenségeket, kisebb fennakadásokat okozott. Kovács Jenő polgármester lapunknak elmondta: Nagykárolyban négy hóekés gép dolgozik folyamatosan, hogy az utak járhatóak legyenek. Vasárnap, a havazás elálltával már arra is jutott idejük, hogy a parkolókat, buszmegállókat tisztítsák. Hétfőre már az eddig nem takarított, kisebb utcácskákba is eljutnak a közterület-fenntartók emberei, ígérte a polgármester.