A hit nyomában járó diákok

A hit nyomában járó diákok
Nagyvárad- A hétvégén a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum VIII. alkalommal adott otthont a Papi hivatások nyomában elnevezésű hittan emlékversenynek. Tizenegy iskola vett részt.

 

Benedek Ramóna főszervező, hitoktató az Erdély Online-nak elmondta: a Szent László Római Katolikus teológiai Líceum első alkalommal 2006-ban szervezte meg a Papi hivatások nyomában emlékversenyt, mely a Tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumában is fel van tüntetve az országos, illetve a megyeközi versenyek kategóriájában. Az idei, nyolcadik megmérettetést azzal a céllal rendezték, hogy A hit évében a középkor hitvilágát megismertessék a fiatalokkal az Erdélyben és a Partiumban működő szerzetesrendek tevékenysége által, ezért a Hitélet a középkori Erdélyben és Partiumban (1000-1526) témát választották. A vetélkedőn tizenegy egyházi, illetve teológiai osztállyal rendelkező iskola képviselete magát, hét megyéből (Fehér, Bihar, Kolozs, Kovászna, Hargita, Szatmár és Temes).

A középiskolás diákok és a kísérőtanáraik péntek délután érkeztek meg Váradra, a vacsora után Mons. Fodor József általános helynök tartott nekik előadást a Nagyváradon működő szerzetesrendekről.

Csíkszeredai győzelem

A hivatalos megnyitó szombat délelőtt zajlott az iskola kápolnájában. A Kiss Albert kanonok által bemutatott szentmisén részt vett dr. Kovács F. Zsolt, a püspökség irodaigazgatója, Zalder Éva igazgatónő, Benedek Ramóna hitoktató, Szabó Ervin spirituális, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Bonifácia apácanővér, Vincze Zsolt történelem szakos tanár és Pásztai Ottó, a Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke is, akik később az esti eredményhirdetésnél is jelen voltak és felszólaltak.

A három részből (egy korábban elkészített mélyinterjú/riport, elméleti írásbeli feladatok, valamint diavetítéssel egybekötött előadás) álló versenyen 11, három fős csapat indult. Dicséretben részesült a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum (Lupan Crista, Lukács Andrea, Csavar Kinga, felkészítőtanár: Füzi Enikő), a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Műszaki Kollégium (Baricz Tamás, Görgicze Csongor és Láng Melinda, felkészítőtanár: Páll Ildikó) és a gyímesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum (Lengyelfi Emőke, Mészáros Emese-Andrea és Tankó Emőke, felkészítptanár: Bálint Róbert.

„Bronzérmet” vehetett át a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum (Gál Dávid, Kalmár Dávid és Vásári Norbert, felkészítőtanárok: Benedek Ramóna és dr. Kormányos László). A képzeletbeli dobogó második fokára léphetett a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum (Bustya Roland, Vass Csaba és Timár József, felkészítőtanár: Korom Imre), míg a győztes a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum csapata lett (Bőjte Csongor, Tompos Renáta és Bartó Tímea, felkészítőtanár: Erdély Imre).

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,