A hír igaz, csak kicsit másképp

A hír igaz, csak kicsit másképp
Bihar megye – Július 21-én jelent meg tudósításunk az érmihályfalvi Helyi Tanács júliusi üléséről. Az ott elhangzottak alapján leírt egyik megállapítás kapcsán észrevételt kaptunk, melynek utána is néztünk.

Az említett ülés egyik napirendje keretében elhangzott, hogy a város ivóvíz és csatornahálózatának kiépítése során sok akadályba ütköznek, ezek egyike, hogy nincsenek pontos térképek a földben rejtőző vezetékekről. Egy ilyen esetben például elvágtak egy telefonos kábelt, melynek „állítólag tíz méterrel odébb kellett volna lenni”. A fenti, a tanácsülésen elhangzott, majd ennek nyomán megjelent megállapítás a szolgáltató szerint nem fedi a valóságot, ezért pontosítást kértünk a Polgármesteri Hivatalhoz tartozó vízmű igazgatójától.

Védőtávolságon belül

Ádám Sándor, aki az infrastrukturális beruházás technikai vezetője is, elmondta: a Romtelecom helyi vezetője kérésükre megjelölte a szóban forgó vezeték helyét a munkálatok aktuális nyomvonalán. A kivitelező viszont nem tartotta be az árok ásásakor a vezeték melletti kötelező védőtávolságot (bizonyos távolságon belül csak kézzel szabad ásni, nehogy megsérüljenek a vezetékek), így az ő hibájából megsérült a távközlési kábel, melynek helyreállítási költsége a vétkest terhelte.

Ásni csak óvatosan

Ádám Sándor szerint az eset általános tanulsága mindenki számára (magánszemélyeknek is), hogy bármilyen közművezeték közelében csak óvatosan ásson, mert egyes szolgáltatóknál létezik olyan belső szabályzat, melynek értelmében bármilyen sérülés esetén hivatalból feljelentést tesznek rongálás miatt a hatóságoknál, amit csak a kár megtérítése után vonnak vissza. Egyébként valóban nehéz a dolguk a földben lévő vezetékek miatt (is), fűzte hozzá Ádám Sándor, mert mint fogalmazott „felénk nincs hagyománya annak, hogy a közművezetékekről térkép készüljön”. A telepítés alatt lévő vízhálózat viszont már így készül.

Rencz Csaba