A hideg csapdájában

A hideg csapdájában
Újabb két ember szenvedett fagyhalált hazánkban, s ezzel nyolcra nőtt szombat óta a rendkívül hideg időjárás áldozatainak száma.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az újabb két haláleset Hunyad, valamint Galac megyében történt. A rohammentő-szolgálat összesen 275 hajléktalant szállított kórházba, illetve menhelyekre huszonnégy óra leforgása alatt. Tegnap reggel a legalacsonyabb hőmérsékletet a kelet-erdélyi Bodzafordulón mérték, ott a hőmérő higanyszála 29,3 Celsius fokra süllyedt. A Kovászna megyében található Kommandón is mínusz 29 Celsius fokot mértek. Kovászna megyében immár negyedik napja mérnek mínusz 26 Celsius fok alatti hőmérsékleteket. A mostani értékek azonban nem számítanak hideg rekordnak, hiszen ott 1963-ban és 1990-ben is mértek már mínusz 35,5 Celsius fokot az év első hónapjában.

Az oktatási minisztérium adatai szerint keddig 16 megye tanfelügyelőségéről jelezték, hogy az alacsony hőmérsékleti értékek gondot okoznak az oktatásban, ezért 67 tanintézményben szünetel az oktatás.

Rekord mennyiségű földgáz fogyott el az utóbbi napokban, a gazdasági minisztérium államtitkára, Claudiu Stafie szerint azonban egyelőre nem lép életbe sürgősségi helyzet. Claudiu Stafie szerint az utóbbi napokban 20 százalékkal növekedett a gázfogyasztás a nagy hideg miatt, és a hazai kitermelésű földgázt import gázzal is pótolni kellett. Hétfőn például 6-szor több földgázt importált az ország, mint egy átlagos téli napon. Az államtitkár szerint azonban van elég földgáztartaléka az országnak, így nem kell korlátozást bevezetni sem a lakosság, sem az ipari fogyasztók számára.

Címkék: , , ,