A hétvégi sváb napokra több százan voltak kíváncsiak

A hétvégi sváb napokra több százan voltak kíváncsiak
Szatmár megye – A Tasnádon lezajlott idei svábtalálkozó is rendkívül gazdag programokkal várta az érdeklődőket. Szerepelt ezekben zene, tánc, színvonalas előadások, élményekben gazdag kirándulások is.

Az idén nyolcadik alkalommal szervezték meg a Tasnádi Sváb Kultúrnapokat. A háromnapos rendezvénysorozat idei díszvendégei a németországi Metzingenről és a magyarországi Nagykállóról érkeztek Tasnádra. A hétvégi szép, napsütéses időjárásnak köszönhetően minden szabadtéri programot sikerült megtartaniuk a szervezőknek. A péntek délutántól vasárnap estig tartó sváb napokon mindenki megtalálhatta a saját maga számára legszórakoztatóbb programokat.

Péntek délután a tasnádi Gemeinsam Ifjúsági Szervezet napjának megünneplésével vette kezdetét az idei svábtalálkozó, amelyet a Német Demokrata Fórum (NDF) helyi szervezetének székházában tartottak meg. 17 órától egy szimpóziumra került sor a „Tasnádi sváb fiatalok jelene és jövője” címmel, melyen részt vett a németországi Metzingen és a magyarországi Nagykálló települések delegációja is. A tartalmas beszélgetések után a vendégeket elvitték Béltekre, hogy megtekintsék a látványos pincesort, ahol borkóstolgatással zárult a nap. Szombat délelőtt Schmidt Mária vezetésével a két vendégcsoport egy rövid kiránduláson vehetett részt, melynek során ellátogattak a nagykárolyi Károlyi-kastélyhoz, majd innen Mezőpetribe igyekeztek, ahol meglátogatták a híres sváb múzeumot is. Délután 17 órától Johann Forstenheizler, az NDF Észak-Erdélyi Regionális szervezetének és a Szatmár megyei szervezetnek az elnöke egy tudományos előadást tartott a sváb településekről és a sváb építkezésekről. Felvonulás, sváb táncok

Vasárnap délelőtt a tasnádi Gemeinsam Ifjúsági Szervezet által az oroszországi deportáltakkal készített videófelvételeket tekinthették meg az érdeklődők a tasnádi múzeumban. Délután 13 órakor kezdődött a hétvégi svábtalálkozó fénypontja, melynek során a különböző kultúrcsoportok – Magyarországról, Németországból, Szatmárnémetiből, Nagyváradról, Kaplonyból, Mezőpetriből, Tasnádról, Bogdándról, Nagykárolyból és Mezőfényről – ünnepi felvonulására került sor a város főterén. Ezt követően a moziteremben minden kultúrcsoport bemutatta a maga zenés-táncos összeállítását. Vasárnap kora este ünnepi vacsora, majd sváb bál zárta a három napos ünnepségsorozatot.