A hétvégére várható Varga Csaba csúcshódítása

A hétvégére várható Varga Csaba csúcshódítása
Varga Csaba nagyváradi hegymászó jelenleg az alaptáborban vár a jó időre, ezért valószínűleg a hétvégén, de legkésőbb kedden éri el a Gasherbrum II., a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas hegy csúcsát.

 

Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója szerdán az MTI-nek elmondta: eddig minden a terv szerint haladt. Varga Csaba feljutott az egyes (5900 méter), a kettes (6400 méter), majd a hármas táborba (7100 méter), ahol akklimatizációs céllal aludt, majd visszatért az egyes táborba. Eredetileg innen indult volna a csúcstámadásra, ám a rossz idő miatt inkább leereszkedett az 5100 méteren lévő alaptáborba.

Moys Zoltán legutóbb szerda délután beszélt a hegymászóval, aki elmondása szerint jó állapotban van. A tervek alapján ha egy-két napon belül megérkezik a jobb idő, nekivág a 8035 méteren lévő, Fénylő Falnak is nevezett csúcs meghódításának, amit az egyes majd a hármas tábor érintésével ér majd el.

Varga Csaba arról számolt be, hogy a hármas táborban – mivel nem voltak fájdalmai – megfordult a fejében, hogy megpróbálkozik a csúccsal, ám kimerüléstől tartva inkább ereszkedni kezdett. “Azt hiszem, jól tettem, mert miközben lefelé jöttem, éreztem, hogy nincs erő bennem, de majd mikor felmegyek, erős leszek, mint egy bika” – írta a hegymászó a Moys Zoltánnak írt szerdai levelében.

Varga Csaba egy nemzetközi expedíció tagjaként, de egyedüli magyar állampolgárként vágott neki a hegynek és a helyszínen csatlakozik be egy csapathoz. A hegymászó a Duna Televízió Hazajáró című műsorának háttértámogatásával indult fel a hegyre.

Az expedícióról szóló legfrissebb információk követhetők a Hazajáró közösségi oldalán (www.facebook.com/hazajaro)

A Gasherbrum II. a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I.-től északkeletre helyezkedik el. A két csúcsot tulajdonképpen a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A hegyet először 1956-ban egy osztrák expedíció három résztvevője, Sepp Larch, Hans Willenpart és az expedícióvezető Fritz Moravecz mászta meg. A második alkalomra 16 évet várni kellett, akkor francia hegymászók jutottak fel. A hegy leggyorsabb megmászója a kazah Denis Urubko volt, neki 2001-ben hét és fél órára volt szüksége, hogy az alaptáborból elérje a csúcsot.

A magyarok közül a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutottak fel a Gasherbrum II.-re.