A hétköznapokban kellenek hazafiak

A hétköznapokban kellenek hazafiak
Bihar megye – Immár huszadik alkalommal ünnepelhetünk szabadon március 15.–én, szerény pompával, amikor bölcsességre és toleranciára van szüksége a magyarságnak, hangzott el Érmihályfalván.

A karácsonyra áhított szép hóhullástól a tavaszi szikrázó napsütésig minden időjárás megmutatkozott hétfőn, amikor a hagyományhoz híven a református templomban kezdődött a március 15-i ünnepség Érmihályfalván. Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor Mózes II. könyvéből idézett: „Az Úr hadakozik ti érettetek; ti pedig veszteg legyetek.” Az Egyiptomból szabadulók a történészek szerint annyian voltak, mint ma az erdélyi magyarság, és a kísértő gondolat is sokszor azonos: szolgaként élni, vagy szabadon meghalni? A tiszteletes asszony Jókai Annát idézte: manapság a hétköznapokban van szükség hazafiságra. A templomi együttléten közreműködött a Szenczi Molnár Albert, a Musica Sacra és az általános iskola kórusa, illetve az Aranykapu Református Napközi két csoportja.

Hinni, elszántan

A főtéren kokárdát tűzó fiatalok várták a sokaságot, Tyepák Bettina diák pedig A harangok dalával (Kormorán együttes). Örvendetesen sok fiatal vett részt az érmelléki megemlékezéseken, nyugtázta Derzsi Ákos képviselő, megállapítva, hogy jó kisebbségi törvényre és autonómiára is szükség van a ’48–as eszmék megvalósulásához. Kovács Zoltán polgármester Petőfi– idézetekkel fűszerezett beszédében egyebek mellett arra a következtetésre jutott, hogy magyarnak lenni önmagában nem dicsőség, inkább feladat: hinni, és elszántnak lenni. A Petőfi–emléktáblát hivatalok, intézmények, egyesületek képviselői koszorúzták meg, a Városi Kórus Kossuth–nótákat énekelt.

Fáklyásmenet a kultúrházba


A közben leszállt alkonyatban a fáklyásmenet a kultúrházba vonult, ahol elsőként a MIDESZ előadócsoportja lépett fel alkalmi műsorával, a forradalom kemény szavait a Kárpátia együttes nem kevésébé kemény zenéjével alátámasztva. A GGG Irodalmi Stúdió Szendrei Júlia naplója alapján az otthonmaradottak szemszögéből érzékeltette a forradalom nagyszerűségét és tragédiáját. Kovács Rozália helytörténésznek a forradalom és Érmihályfalva kapcsolatára vonatkozó kutatásaiból Nagy Noémi olvasott fel részletet, a Nyíló Akác tánccsoport pedig ismét új, a Hidegen fújnak a szelek című koreográfiáját mutatta be.

Ma is tart a toborzás

A megemlékezésen Nyakó Jószef érmihályfalvi elnök az alcímben idézett mellet azt is kifejtette, hogy a „toborzás” ma is tart, hiszen „a barikád túlsó oldalán” már sokan vannak. Nyírő Józsefet idézte: „kicsi nép vagyunk nagy, idegen érdekek útjában”, viszont a magyarság képes kell legyen a megújulásra, a zászlóvivői iránti tiszteletre.