A héten véget ér a fűtési kálvária?

A héten véget ér a fűtési kálvária?
Az illetékesek azt ígérik, hogy a héten befejeződnek a javítási munkálatok Nagyváradon a 2-es számú fűtési fővezetéknél, így vasárnap már lesz fűtés a mindenhol a városban.

Hamarabb kezdődött el a fűtési szezon, mint ahogy arra a nagyváradi önkormányzat és a helyi Hőerőmű előzetesen számított vagy reménykedett, így nagyszabású felújítási munkálatok kellős közepén kellett (volna) beindítani a fűtést a városban. Mivel jelenleg is zajlik a 2. számú fűtési fővezeték javítási munkálata, ezért a Sebes-Körös bal partján fekvő városrész nagy részén – Őssiben, a Splaiul Crisanei utcán és környékén, a központban, a Gillányi (Cantemir) úton, a Szőlősi (Nufarului) úton a Ciheiului uti kereszteződésig nincs fűtés. Kedden a sajtó munkatársainak tartott erről tájékoztatót Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, Stanel Necula a Nagyváradi Hőerőmű megbízott speciális vezetője és Eustafie Ilisei, a Hőszolgáltató rt. szóvivője. Utóbbi elmondta: garantálni tudják azt, hogy péntekig befejezik a munkálatokat a 2-es számú fővezetéknél, azt követően pedig megkezdődhet a hálózat teljes feltöltése, így vasárnap már várhatóan mindenhol lesz fűtés. Ilie Bolojan kifejtette, hogy annak idején a város két lehetőség közül választhatott: vagy leállítják két hétre az egész városban mind a fűtést, mind pedig a meleg-víz szolgáltatást, vagy pedig – és a város emellett döntött –, amikor hidegre fordul az időjárás, nem fűtenek ott, ahol a javítási munkálatok zajlanak, viszont a meleg víz szolgáltatást lehetőleg mindenhol biztosítják a városban. Hozzátette: mivel pótvezetékeket kell beiktatni azokon a helyeken, ahol munkálatok folynak, természetesen előfordulhat, hogy a meleg víz hőmérséklete nem a legoptimálisabb.

Nem csak a javítások miatt

Ilie Bolojan felhívta a figyelmet arra, hogy a város csak a javítási munkálatok miatt elhalasztott fűtésszolgáltatás miatt vállalja a felelősséget, nem egy esetben viszont, noha a hőerőmű elindította a szolgáltatást, a lakótársulások úgy döntöttek, hogy nem kapcsolják be a tömbházban a fűtést. Ezekben az esetekben azok a lakók, akik szeretnék, hogy lakásuk fűtve legyen, a lakótársulásuk vezetőivel kell tárgyaljanak erről. Bolojan beszélt arról is, hogy a legpesszimistább forgatókönyv szerint is vasárnap már mindenhol lesz fűtés. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy folytatják a fővezeték-javítási munkálatokat, annál is inkább, mert késésben vannak, és jövő év végig ezt a munkálatot is be kell fejezni. Mint mondta, szakaszonként dolgoznak a fővezetékeknél, és ezeken a helyeken ideiglenes vezetékeket iktatnak be, hogy a fűtés biztosítva legyen a lakásokban a munkálatok ideje alatt is. Hozzátette, hogy akkor lehet még hosszabb-rövidebb ideig fennakadásra számítani, amikor a régi fővezetékről áttérnek az új fővezetékre, valamint ha időközben rongálódások történnek azokon a szakaszokon, amelyek nincsenek belefoglalva a hálózatfelújítási projektbe. Ilie Bolojan hozzátette, hogy azért nem lehetett korábban elvégezni a fűtési fővezetékek javítási munkálatait, mert akkor minden közműszolgáltatást le kellett volna állítani a városban, hiszen a közműjavítási munkálatokat nem lehet párhuzamosan végezni. Necula kifejtette, hogy a fővezeték felújítási munkálatok során „egy az egyben” cserélik ki a csöveket, azaz egy méternyi régi cső helyett egy méternyi új csövet helyeznek le a régivel párhuzamos új járatokba. A régiről az új vezetékre való átkötéskor ideiglenesen beiktatott vezetékekkel oldják meg azt, hogy a lakók a javítási munkálatok idején is kapjanak fűtést és meleg vizet. Stanel Necula hozzátette: törekedni fognak arra, hogy a legkevesebb kellemetlenségük legyen a lakóknak, ennek érdekében statisztikai adatok birtokában már fel is készültek arra, hol kell majd várhatóan beavatkozni a városban az esetleges meghibásodások, rongálódások kijavítására.

Pap István