A hét végén újra vadásznak a Ţiriac-birtokon

A vadászbirtok kapuján csak az engedéllyel rendelkezők mehetnek be
A vadászbirtok kapuján csak az engedéllyel rendelkezők mehetnek be
Ezen a hét végén tartják meg a Bályokhoz tartozó Nagyalmás melletti Ion Ţiriac-birtokon a már hagyományosnak mondható vadászatot. A mondén eseményre idén is sok hírességet várnak.

Hogy a vadászat pontosan mikor, vagyis, hogy ezen a hét végén lesz, az ugyanolyan hagyományos módon derült ki a közvélemény számára, mint amilyen hagyományos már a vadászat: sajtóérdeklődésre az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője, dr. Remus Moţoc tudatta. Mint arról már sokszor írtunk, a korábbi teniszező, jelenlegi bankár Bályok melletti vadászterületén lelőtt állatokat minden alkalommal ellenőrzik a DSVSA szakemberei, mielőtt a hús túlnyomó többségét jótékony célra elszállítják. Az állat-egészségügyieknek idén, ha lehet, még felelősségteljesebb a feladatuk, hiszen az afrikai sertéspestis járvány közepette a közelben is volt egy gócpont, a 12. számú, Fagu nevű vadászkörzetben, de arra is emlékszünk, hogy augusztus elején három hétre megtiltották a fakitermelést a Țiriac-vadászbirtok területén, s bár különösebben nem indokolták, de sokat sejtető volt, hogy a tiltást nem az erdészet, hanem a járvánnyal foglalkozók jelentették be. Visszatérve dr. Remus Moţoc nyilatkozatára, az igazgató elmondta: fokozottan figyelnek, és a lelőtt állatok további sorsáról csak az után lehet dönteni, ha a tesztek negatív eredményt hoznak. A „klasszikus” sertéspestisre és a trichinellózisra vonatkozó elemzéseket a Bihar, az afrikai sertéspestisre vonatkozóakat a Szatmár megyei DSVSA-központban végzik.

Repülőn jönnek

Ugyanúgy, mint az utóbbi években (bár a tavalyi előtt két évig nem a Bályokhoz tartozó, hanem Szilágy megyei erdőben lődöztek, bizonyos területjogi viták miatt) Ion Ţiriac vendégeinek egy része pénteken a nagyváradi reptérre érkezik magángépekkel vagy charterjáratokkal, mások Debrecen repterén szállnak le, onnan mennek tovább gépkocsikon Bályok irányába, majd a szombati vadászat után vasárnap távoznak. A tavaly januári vadászaton mások mellett jelen volt Stefano Ricci, az Indycar (autóverseny-sorozat) igazgatója, Mark Miles és Wolfgang Porsche, az azonos nevű autóvállalat örökösei, Klaus Mangold, a Daimler volt igazgatója, Robert Peugeot, az azonos nevű konszern többségi tulajdonosa, Csányi Sándor, az OTP Bank igazgatója, Alfred Baumhauer, a Cartier márkanevű luxuscikkek gyártója, illetve az „arc nélküli milliárdosként” emlegetett Dragoș Dobrescu üzletember, a „monacói csoport” tagja. Hogy idén kik lesznek (illetve voltak) jelen, azt valószínűleg utólag tudjuk meg, ez is a vadászat hagyományához tartozik.

Rencz Csaba