A helyi tanács elfogadta a költségvetés módosítást

Nagyvárad – Mindössze három ellenszavazat és egy tartózkodás mellett Nagyvárad helyi tanácsa elfogadta a város módosított költségvetés tervezetét, mely több mint 700 milliárd lejjel kisebb az év elején elfogadottnál.

A Nagyváradi helyi tanács soros űlésének első napirendi pontjaként tárgyalták meg a költségvetés tervezetet. Mivel sem Mircea Matei sem Mihai Groza nem voltak jelen a Demokrata-Liberális Párt részéről az űlésen, így Dorin Corches (PD-L) helyi tanácsos intézett kérdéseket a végrehajtáshoz és jelezte, hogy a demokrata-liberális frakció nem fogja megszavazni a módosítást. Huszár István RMDSZ-es helyi tanácsos a gazdasági szakbizottság elnöke javasolta azt, hogy a költségvetést úgy szavazzák meg, hogy azok a civil szervezetek, egyházak, alapítványok stb. amelyek pályázati pénzt nyertek a városházától és már elkezdték projektjük gyakorlatba ültetését, azoktól a költságvetés ne vonja meg a további támogatást, és amennyiben egy jövőbeni pozitív költségvetés módosításra is lehetőség nyílik, akkor azok a pályázatok is megkaphassák a támogatást, amleyek már megkötötték a szerződést, de még nem indították be projektjüket. Ilie Bolojan polgármester jelezte, hogy hamarosan lehetővé válhat egy pozitív költségvetés kiegészítés, miután sikerült megegyezni azzal a céggel, mely a repülőtér közelében lévő területetet akarja megvásárolni, hogy az ereteileg leszerződött árhoz képest 4,5 millió euroval többet fizessen érte. A tervezetet az RMDSZ frakció által javasolt módosítással szavazták meg.

Ha lesz pénz, lesz támogatás is

A városháza szerkezeti átalakítására még legalább július 31-ig várni kell, de azt már eldöntötte a helyi tanács, hogy nincs pénze ösztöndíjjal támogatni a kiváló eredményeket elért diákokat. A Nagyváradi helyi tanács napirendjéről lekerült a hivatal szervezeti felépítésének módosításáról szóló határozattervezet, miután a Közalkalmazottak Országos Hivatala még nem adta meg az összes jóváhagyást a 86 személy elbocsátására és a 105 tisztség megszüntetésére. A helyi tanácsűlés költségvetés módosítási vitáján Ilie Bolojan polgármester több indoklást megfogalmazott: a városban történő munkálatokat a városháza csak akkor támogatja, ha az a cég, mely megnyerte e kiírást, először befejezi az egyik munkálatot és csak azután kezdi el a város másik pontján lévő, szintén általa elvégzendő munkálatot. A civil szervezeteknek, egyházaknak nyújtandó támogatások tekintetében Ilie Bolojan egy bizottság felállítását javasolta, amely minden ezen szervezetek, intézmények által megnyert projektet külön-külön ellenőriz és ezen ellenőrzés nyomán folyósítja a további támogatásokat egy jövőbeni pozitív költségvetés módosítás esetén. A városháza gazdasági igazgatóságának vezetője a költségvetés módosítás vitája során elmondta, hogy a bölcsődék működésére elkülönített összeg a Közösségi Ügyek Hivatalához (ASCO) került át, azaz a bölcsődéktől nem vontak meg egy lejt sem.

Csekély vita

Ezt követően már csak két határozattervezet kapcsán alakult ki vita a tanácsban, az egyetem előtti oktatásban kiemelkedő eredményeket elérő gyerekeknek nyújtandó ösztöndíjak visszavonása és az idős személyeknek nyújtandó támogatásról szóló határozat módosítása tekintetében. Az előbbi visszavonása ellen azzal érvelt a PD-L és a PSD, hogy ha azt most visszavonják, akkor soha nem kerül vissza a napirendre, az utóbbiban azt kifogásolták, hogy túl kevés támogatást nyújtana az időseknek. Ilie Bolojan ezek kapcsán kijelentette, hogy egy kampánycélból elfogadott határozatot vonnak vissza (az elsőt), a második javaslat pedig csak  megerősíti azt a támogatást, amit az előző városvezetés az időseknek adott. Amennyiben lesz rá a városnak pénze, ezeket a határozatokat újra lehet majd tárgyalni, zárta a vitát Bolojan. Mindkét határozat tervezetet eredeti formájában szavazta meg a tanács.

Pap István