A helyi önkormányzatoknak kötelességük lesz elektromos hajtású tömegközlekedési járműveket vásárolniuk

Illusztráció
Illusztráció
217 támogató, egy ellenszavazattal és 45 tartózkodással elfogadta csütörtökön a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely kötelezi az önkormányzatokat, hogy a jövőben elektromos meghajtású tömegközlekedési járműveket is vásároljanak.

A törvényjavaslat értelmében a jövőben megvásárolandó tömegközlekedési járművek 30 százaléka elektromos meghajtású kell hogy legyen, hogy csökkentsék a szennyezést, az elhasznált benzin és gázolaj mennyiségét, és népszerűsítsék az új szállítási technológiákat.
A törvénytervezet szerint az ezután esedékes gépparkfelújításkor az önkormányzatoknak vagy az azok alárendeltségében műköző közszállítási vállalatoknak 30 százalékban elektromos, zöld technológiájú, sűrítettgáz-meghajtású, folyékonygáz- vagy biogáz-meghajtású járműveket kell vásárolniuk.

A személyszállítással foglalkozó magánvállalatokra, beleértve a taxiscégeket is, 2020-tól kezdődően érvényes a szabályozás. A törvény az elfogadását követő évtől lép érvénybe. Az ügyben a képviselőház volt a döntő fórum.

www.agerpres.ro