A helyes beszédért

A helyes beszédért
A Nagyvárad-réti református templom Szabó Lajos manzárdtermében megszervezett pénteki Baba-Mama Körre mintegy kétszer annyian jöttek el, mint egy hónappal korábban.

A rendezvény meghívottja Balla Enikő pszichológus-logopédus volt, aki arról tartott ismertetőt a résztvevő szülőknek: mire kell figyeljenek a beszéd elsajátításának idején. Az anyukák megtudhatták, milyen jelek utalnak arra, ha a gyerek beszédhibás és mit kell tenni ilyenkor. Arról is szó esett: mi az, amit feltétlenül el kell kerülniük, hogy gyermekük helyesen tanuljon meg beszélni. Például a felnőtt ne selypítve beszéljen a gyerekkel, ne ő válaszoljon, ha a gyereket kérdezik. Később a szülők kérdéseket tehettek fel, majd Márkus Zoltán, a gyülekezet kántora zongorázott kicsiknek és nagyoknak.

Kele Tünde, a rendezvény szervezője, a réti nőszövetség tagja kérdésünkre elmondta: az első három év döntő fontosságú a gyermek beszédkészségének kialakulásában, egyúttal az óvónők, tanítónők azzal szembesülnek, hogy sok a beszédhibás gyermek. Ezért találta fontosnak, hogy ez a téma kerüljön terítékre, annál is inkább, mivel iskola-, illetve óvoda kezdésig még elég idő van, hogy a szülők felkészíthessék a gyermeket.